Grill gazowy SANTOS spełnia męskie marzenia. Grill zachwyca nie tylko luksusowym wyglądem stali nierdzewnej i imponującymi rozmiarami, ale także właściwościami grillowymi. Dzięki 6 głównym palnikom ze stali nierdzewnej oraz bocznemu palnikowi na podczerwień 800° i tylnemu palnikowi będziesz gwiazdą każdej imprezy grillowej, niezależnie od tego, czy jest to grill dla rodziny, przyjęcie w ogrodzie z przyjaciółmi, grill na imprezie firmowej czy w klubie .
Palnik i ogrzewanie
Temperatura powierzchni mięsa podczas grillowania decyduje o smaku. Od 140°C rozpoczyna się reakcja Maillarda, podczas której aminokwasy i cukry zawarte w mięsie reagują ze sobą tworząc melanoidy. Te z kolei zapewniają piękny złocisty kolor i pyszny palony aromat. Powierzchnia żywności zawierającej skrobię i cukier karmelizuje się pod wpływem tego ciepła. Dlatego też zazwyczaj chcemy grillować mięso na rozgrzanym grillu od 260°C do 300°C (termometr w pokrywce ok. 200°C do 230°C), a następnie dopiekać je na pośrednim ogniu. Należy koniecznie unikać nierównego rozprowadzania ciepła, które może spowodować miejscowe przypalenie wysokiej jakości potraw z grilla lub niedogotowanie ich do żądanej temperatury.
System palników składający się z 6 wysokiej jakości palników głównych wykonanych ze stali nierdzewnej – stanowiących serce grilla – zapewnia pożądane profesjonalne wrażenia z grillowania i rezultaty grillowania za pomocą naszego grilla gazowego. Całkowita moc wyjściowa wynosi 28 kW. Aby zapewnić optymalną dystrybucję ciepła, palniki posiadają równe otwory wylotowe po lewej i prawej stronie rury palnika i są wykonane z litej stali nierdzewnej. Im mocniejsze i trwalsze są płyty chroniące przed płomieniem, tym lepiej ciepło może być magazynowane i tym samym rozprowadzane. Wbudowane dystrybutory płomieni są absolutnie wysokiej jakości i zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła pod rusztem grillowym i w komorze gotowania.
Najważniejszym elementem jest boczny palnik na podczerwień o temperaturze 800°C. Mocny palnik na podczerwień umożliwia natychmiastowe uszczelnienie i karmelizację powierzchni grillowanej potrawy, dzięki czemu sok mięsny pozostaje w mięsie i nie wycieka. Jeśli lubisz chrupiące, brązowo-karmelizowane na zewnątrz oraz soczyste i delikatne w środku, to nasz boczny palnik jest właśnie dla Ciebie. Ruszt grillowy ze stali nierdzewnej można łatwo wyczyścić naszym środkiem do czyszczenia grilla ze stali nierdzewnej.
Kolejnym profesjonalnym elementem jest tylny palnik na podczerwień. Grille gazowe z tylnym palnikiem lub z tylnym palnikiem są często wykorzystywane w branży gastronomicznej, na przykład podczas przygotowywania chrupiącego kurczaka lub szaszłyków z kebabu. Grillowane potrawy stają się szczególnie smaczne dzięki promieniowaniu podczerwonemu i wysokiej temperaturze. Tylny palnik generuje temperaturę od 200 do 250°C. Oczywiście można również wykorzystać tylny palnik do grillowania pośredniego w niższej temperaturze. Najlepsze rezultaty uzyskasz stosując dodatkowy rożen, który jest dostępny jako wyposażenie dodatkowe.
Termometr
Abyś mógł zawsze kontrolować temperaturę i przygotowywać grillowane potrawy w optymalnej dla siebie temperaturze, przygotowaliśmy wysokiej jakości termometr w pokrywce. Dzięki dużemu okienku wbudowanemu w pokrywę i doskonałemu oświetleniu wnętrza zawsze masz dobry widok na grillowaną żywność.
Układ zapłonowy i ruszt grillowy
Piezoelektryczny układ zapłonowy automatycznie zapala główne palniki grilla gazowego. Grill uruchamia się lewym pokrętłem. Każdy dodatkowy płomień można sterować w zależności od potrzeb, po prostu obracając odpowiednie pokrętło. Z przodu grilla znajdują się również oddzielne elementy sterujące dla palnika bocznego i palnika tylnego. Palniki te uruchamiane są poprzez elektroniczny układ zapłonowy.
Główna powierzchnia grilla ma niesamowitą szerokość 96,5 cm i składa się z dwóch oddzielnych rusztów grillowych wykonanych ze stali nierdzewnej oraz płyty grillowej wykonanej z żeliwa. Szczególnie dobrze się nagrzewają i zapewniają ciepło dłużej niż ruszty wykonane z innych materiałów. Typowy wzór pasków – branding – dla grillowanej potrawy można łatwo uzyskać dzięki żebrowanej powierzchni płyty grillowej. Poszczególne ruszty można łatwo zdemontować w razie potrzeby, dzięki czemu część można tymczasowo zastąpić inną płytą lub rusztem.
Do grilla gazowego dostępne są różne akcesoria, takie jak pokrywa, sztućce do grilla, i rożen.