Grill na pellet - zasada działania
Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, jest podłączenie grilla do prądu. Jednak nie jest to urządzenie typowo elektryczne. Zasilanie jest potrzebne do obsługi komputera, który steruje całym procesem i uruchamia poszczególne elementy, takie jak podajnik ślimakowy, wiatrak i żarnik. Po podłączeniu do sieci zasypujemy zbiornik na pellet wybraną przez nas mieszanką firmy Weber. Następnie wybieramy temperaturę lub dedykowany program, wśród których jest grillowanie, wędzenie lub pieczenie. Ślimakiem pellet wędruje do paleniska, gdzie jednocześnie rozpalany jest żarnik i wtłaczany jest tlen. W takim środowisku granulki zaczynają się palić i rozpoczyna się proces grillowania lub wędzenia. W tym momencie nie musimy już nic robić, bo komputer sam wie, ile mieszanki należy dosypać, dlatego bez obaw możemy zasypać cały zbiornik. Grille zasilane pelletem posiadają zróżnicowaną skalę temperatur, od niskich ok. 80 stopni Celsjusza, które są idealne do wędzenia, aż do 300 stopni Celsjusza, doskonałych do grillowania każdej potrawy.
Rodzaj pelletu
Pellet do grilla Weber to doskonałej jakości produkt, do którego wykonania wykorzystano różne gatunki drzew, takich jak orzech, dąb, klon, jabłoń i wiśnia. W zależności od rodzaju mieszanki możemy ją dopasować do przygotowywanych przez nas potraw. Grill Academy Blend to propozycja dla osób, które preferują pikantniejsze aromaty połączone ze słodkim wykończeniem. Doskonale będą komponowały się z wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną i drobiem. Jest to mieszanka wykonana w równych proporcjach z trzech gatunków drzew: klonu, orzecha i wiśni. Podobne wrażenia smakowe zapewnia pellet Hickory, w którym przeważają aromaty dębu dopełniane orzechowcem amerykańskim. Dymny, orzechowy posmak z lekką nutą pieczonego bekonu to coś, na co smakosze powinni zwrócić uwagę. Dla koneserów łagodniejszych smaków dostępna jest kompozycja klonu i jabłoni, która idealnie podkreśli smak warzyw i drobiu. Wszystkie mieszanki firmy Weber są w całości naturalne i pozbawione jakichkolwiek wypełniaczy, które mogłyby wpłynąć na smak oraz zapach przygotowywanych potraw. Oferowane są w opakowaniach 9 kg, więc nie ma obaw, że pelletu zabraknie w trakcie grillowania.