
Kwestia użycia pokrywy podczas grillowania to częste źródło zaciętych dyskusji podczas spotkań w ogrodzie czy na tarasie. Część osób uważa, że tylko w ten sposób można przyrządzić pyszne dania, inni sądzą że mięso będzie uduszone a nie upieczone. Sposób grillowania to zawsze kwestia indywidualnych preferencji i dyskusje w tym obszarze wymagają niemałych umiejętności z zakresu retoryki i perswazji. W tym artykule wyjaśniamy dlaczego wersja grillowania z zamkniętą pokrywą to dobry wybór a także jak używać jej właściwie.
Grille z pokrywą – zalety:
1. Szybsze grillowanieZamknięta pokrywa powoduje, że grill szybciej osiąga wyższą temperaturą. Jednocześnie utrzymanie odpowiedniej temperatury jest znacznie prostsze z zamkniętą pokrywą. Ten sposób grillowania sprawia, że dania pieką się równomiernie – ruszt i palniki zapewniają ciepło od dołu a rozgrzana pokrywa daje ciepło od góry. Do tego działa jeszcze ciepło konwekcyjne.
2. Jeszcze mniejsze zużycie gazuGrille gazowe są stosunkowo tanie w eksploatacji a zamykanie pokrywy dodatkowo obniża koszty grillowania. Grillowanie bez pokrywy powoduje, że ciepłe powietrze unosi się do góry i ucieka. Jej zamknięcie sprawia natomiast, że całe gorące powietrze pozostaje wewnątrz grilla, obniżając tym samym zużycie gazu.
3. Pełna kontrola temperaturyW zamkniętej przestrzeni dużo łatwiej jest kontrolować temperaturę, ponieważ pokrywa eliminuje wpływ czynników zewnętrznych tj. wiatr. Zamknięte pokrywa i dno oraz rozgrzane żeliwne ruszty pozwalają zachować stałą temperaturę przez dłuższy czas.
4. Większa soczystość i intensywność smaku potrawZamknięta pokrywa umożliwia usmażenie dania szybciej, przez co chroni je przed wysuszeniem. Para wodna, która powstaje w czasie oddziaływania wysokiej temperatury, pozostaje wewnątrz grilla i dodatkowo nawilża dania. Użycie pokrywy ułatwia także utrzymanie optymalnej temperatury niezbędnej do zamknięcia soków wewnątrz. Równie ważna jest kwestia odparowania nadmiaru tłuszczu, soków i marynaty – w ten sposób uzyskujemy charakterystyczny smak bereque. Potrawy grillowane z pokrywą, przy użyciu odpowiedniego grilla gazowego, zachwycają głębią smaku, aromatem i soczystością.
5. Pieczenie na rożnieBardziej zaawansowane modele tj. grill gazowy Broil King Monarch 390 posiadają również obrotowy rożen. Używanie rożna również wymaga zamknięcia pokrywy - w ten sposób wytworzy się odpowiednia temperatura oraz optymalne warunki dla pieczenia konwekcyjnego.
Grillowanie z użyciem pokrywy daje wiele korzyści i poprawia zarówno komfort przyrządzania jak i smak potraw. Rozważając zakup nowego grilla koniecznie sprawdź jak wygląda jego podstawowe wyposażenie – „jednosezonowe” grille dostępne w marketach i sieci często nie posiadają pokryw a ich wykonanie jest dalekie od ideału. Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości sprzęcie na lata wybierz grill gazowy Broil King. Modele tej marki posiadają pokrywy, wykonane są z najlepszych materiałów i przy użyciu najnowszych technologii a do tego wyróżniają się stylowym designem. W zależności od potrzeb znajdziesz grille na kameralne spotkania na tarasie oraz większe imprezy ogrodowe. Sprawdź na grillmajster.pl,który grill Broil King jest najbardziej dopasowany do Twoich potrzeb!