Burgery to pyszne danie, które może kojarzyć się z fast foodem, ale może być także przygotowane w zdrowy i smaczny sposób. Burgery z grilla coraz częściej goszczą na naszych stołach, szczególnie w okresie letnim. Przyrządzane na świeżym powietrzu, obfitujące z dobrej jakości mięso w chrupiącej bułce, w towarzystwie warzyw i sosów, smakują jeszcze lepiej niż te kupione na mieście.

Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi informacjami, które pomogą Ci w przyrządzeniu idealnego burgera z grilla!

Jak przygotowć mięso na burgera na grilla?

Aby osiągnąć idealny smak burgera z grilla, warto kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, opisanymi poniżej.

Wybór mięsa na burgera

Przede wszystkim, na burgery z grilla nie należy wybierać mięsa chudego. Dlaczego? Ponieważ tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku. A co jeśli tylko takie mięso masz pod ręką? To nie koniec świata - jeśli dodasz do niego oliwy lub oleju również powinny wyjść z tego całkiem smaczne kotlety do burgera. 

Jeśli jednak masz taką możliwość, staraj się kupić mięso w kawałku i zmielić je samodzielnie w domu. W ten sposób, będziesz wiedzieć co w sobie zawiera i czy trzeba ewentualnie zmodyfikować jego składu.

Mięso na hamburgery - czy potrzebne są dodatki?

Burgery z założenia powinny składać się tylko z mięsa (i, jeśli zajdzie taka potrzeba, tłuszczu). Niektórzy wzbogacają masę mięsną o zmieloną czy też drobno posiekaną cebulę. Nie jest to błąd i decyzja zależy wyłącznie  od indywidualnych preferencji smakowych, jednak warto wiedzieć, że w klasycznych przepisach raczej omija się wszelkie dodatki.

Marynowanie mięsa burgerowego na grilla

Przygotowanie burgerów z grilla nie wymaga skomplikowanych marynat. Wystarczy przyprawić mięso solą i pieprzem. Najlepiej zrobić to jeszcze przed uformowaniem burgerów, jednak jeśli zdarzy Ci się zapomnieć, możesz również doprawić mięso bezpośrednio na grillu.

Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?

Burgery można zrobić z różnych rodzajów mięs. 

Najchętniej wybieranym mięsem, które w pierwszej kolejności kojarzy się z burgerami, jest oczywiście wołowina. Jej specyficzny smak to dla wielu osób nieodłączny element “prawdziwego burgera”. Partie mięsa, które idealnie nadają się do burgerów to na przykład antrykot, łopatka, szponder lub rostbef. 

Osoby mniej przywiązane do wołowiny, równie często sięgają po mięso wieprzowe. Tłusta wieprzowina doskonale nadaje się do burgerów na grilla. Wybieraj pomiędzy obfitującymi w tłuszcz częściami tj. łopatka lub karkówka. Możesz także spróbować wymieszać któreś z nich z szynką lub schabem.

Wersja fit, to białe mięso o mniejszej zawartości tłuszczu  np. kotlety z indyka lub kurczaka.

Jeśli już decydujesz się na tę opcję, lepszy efekt smakowy osiągniesz sięgając po mięso z udek niż zupełnie chude filety z piersi.

Burgery wegetariańskie

Osoby, które są otwarte na nowe smaki lub ze względów ideologicznych nie sięgają po mięso, także mogą cieszyć się smakiem doskonałego burgera z grilla.

Wege burgery na grilla robione są z przeróżnych składników – świetnie sprawdzają się tutaj rośliny strączkowe, np. fasola czy bób. Inni robią kotlety, bazujące na kaszach lub nasionach. Niezależnie od tego, jakie składniki wybierzesz – w przypadku wegetariańskich burgerów smak będzie bazował na tłuszczu i przyprawach.

Formowanie mięsa na hamburgery

Formowanie mięsa na hamburgery z grilla również jest bardzo proste. Można przygotować kotlety w dłoniach lub, aby przyspieszyć proces, wspomóc się dedykowanymi akcesoriami. Służą do tego specjalne praski do burgerów. Zaletą ich użycia jest na pewno idealny kształt kotleta, o który nieco trudniej, decydując się na przygotowanie metodą manualną.

Praska do burgerów Broil King to niezastąpiona pomoc, która pozwoli wyczarować idealne kotlety w kilka chwil. Wystarczy umieścić zmielone mięso w prasce i docisnąć. Atutem praski jest idealnie równomierny docisk, dzięki czemu mięso w każdym punkcie ma tą samą grubość. Praska jest wyposażona w dodatkowy mechanizm, który pozwala regulować siłę nacisku, a zatem finalną grubość kotleta. Praska do burgera sprawdzi się zarówno podczas przygotowania burgerów mięsnych jak i typowo wegetariańskich. 

Pamiętaj, aby surowy burger był nieco większy od bułki – podczas smażenia mięso lekko się skurczy i wtedy jego rozmiar będzie optymalny.

Akcesoria do burgerów z grilla - w co jeszcze warto się wyposażyć?

Możesz pójść o krok dalej. Po co zadowalać się pojedynczą praską, gdy możesz mieć zestaw do wyciskania burgerów?

Zestaw Napoleon składa się z  prasy do burgerów oraz podwójnej mini prasy do burgerów. Umożliwia bardziej precyzyjne dopasowanie grubości i kształtu burgera do własnych preferencji. Ponadto, talerzyk do burgerów zapewnia jednolite spłaszczenie mięsa, co daje  równą powierzchnię do grillowania.

Dodatkową zaletą zestawu do wyciskania burgerów jest dysk tłukący, który umożliwia tworzenie wgłębień w burgerach. To idealne rozwiązanie dla miłośników burgerów z dodatkami, takimi jak ser, kawałki cebuli czy inne ulubione składniki. Dzięki temu dyskowi, możesz łatwo stworzyć miejsce na nadzienie.

Jeśli brakuje Ci pomysłów na przepisy na burgera z grilla możesz przeszukać Internet lub skorzystać ze sprawdzonego kompendium wiedzy w pigułce. Książka Weber poleca: Burgery to aż 60 przepisów na różne warianty - w tym kotlety z jagnięciny czy ryby! Znajdziesz tam również cenne wskazówki dot. mieszanek przyprawowych do burgerów oraz tabele czasów pieczenia, które ułatwią pierwsze kroki w grillowaniu burgerów. 

Na koniec, dzielimy się ciekawym trikiem, który może ułatwić grillowanie burgerów -  jest  to użycie ziemniaka. Wystarczy przekroić ziemniaka na pół i natrzeć nim gorący grill. Ciepło usuwa skrobię z ziemniaka, tworząc na grillu rodzaj powłoki nieprzywierającej. Dzięki temu mięso nie przykleja się do grilla. Kolejnym trikiem jest umieszczenie kostki lodu w małym wgłębieniu w kotlecie. Podczas gotowania lód topi się, a wilgoć zatrzymuje się w kotlecie, co zapewnia soczystość burgera. Efekt można spotęgować dodając na kostkę lodu kawałek masła. Po te i inne cenny informacje zapraszamy na bloga grillmajster.pl.