Upalne lato, zapach dymu i skwierczące na ruszcie kiełbaski... Sezon grillowy jest krótki, ale amatorzy typowo letniej kuchni mogą cieszyć się wspólnie spędzonym czasem przy smacznych potrawach o dowolnej porze roku, a to za sprawą nowoczesnych grillów gazowych.

Gazowe grille Broil King, obok tradycyjnych, ale ekologicznych grillów na pellet czy profesjonalnych grillów do zabudowy, to jedne z najchętniej wybieranych modeli. Lista zalet tych urządzeń jest naprawdę długa i warto przyjrzeć się jej z bliska.

Dlaczego grille gazowe mają przewagę nad tradycyjnymi?

Jeśli chodzi o nowoczesne grille gazowe Broil King, specyfikacja tych urządzeń pozwala na ich znacznie szersze i częstsze zastosowanie, niż wersji klasycznych, znanych z wypadów pod namiot czy plażowania nad jeziorem.

Wszystkie kwestie związane z grillami gazowymi warto podzielić na kilka podpunktów, aby lepiej zrozumieć ich specyfikę i możliwości, jakie daje korzystanie z nich.

Po pierwsze: paliwo

Panuje powszechna opinia, że jedzenie z grilla jest zwyczajnie niezdrowe. Założenie to jest trafne, jeśli weźmiemy pod uwagę smażenie bardzo tłustych potraw czy wykorzystywanie jako paliwa tradycyjnego brykietu do grilla, a do tego podpałki i zapałek. Wiele trujących, szkodliwych substancji będzie się przedostawać do potraw właśnie za sprawą dymu. O ile sam węgiel nie jest w stanie poczynić organizmowi wielkich szkód, to substancje zawarte w podpałce i główce zapałki już tak.

Z kolei gaz uważany jest za najczystsze istniejące paliwo – podczas smażenia na gazowym grillu Broil King nie wytwarza się dym, a zapalanie nie wymaga użycia zapałek. To oznacza, że ten rodzaj obróbki termicznej jest podwójnie bezpieczny.

Po drugie: rozpalanie

Faktem jest, że nie każdy ma wrodzone umiejętności rozpalania grilla. Dla niewprawionych osób to zajęcie nawet na kilkadziesiąt minut. Nie od razu po rozpaleniu można jednak zacząć przygotowywać posiłek – trzeba poczekać, aż węgiel osiągnie odpowiednią temperaturę.

Grille gazowe zapalane są analogicznie do kuchenek gazowych – iskra podawana jest poprzez przyciśnięcie guzika. Urządzenie jest gotowe do działania w zaledwie 10 minut. Co więcej, ruszt rozgrzewa się równomiernie na całej powierzchni, a najlepsze modele posiadają wydzielone strefy ciepła dla najbardziej wymagających kucharzy.

Po trzecie: efekty i smak potraw

W przypadku grilla gazowego Broil King, specyfikacja urządzenia pozwala na przygotowanie dowolnej potrawy bez zbędnego tracenia czasu. Niezależnie od miejsca, w jakim znajduje się produkt, będzie idealnie dosmażony. Użytkownicy modeli tradycyjnych i gazowych zgodnie przyznają, że zdecydowanie lepszy smak mają potrawy przyrządzane na grillach gazowych ze względu na brak spalenizny powodowanej nierównym płomieniem i zmienną temperaturą, czy specyficzny zapach dymu. Dzięki temu rozkoszujesz się prawdziwym smakiem każdego dania.

Wielkość tych urządzeń pozwala na bezproblemowe przygotowanie garden barbecue na kilka osób, czego nie da się powiedzieć o nawet dużych, ale węglowych grillach. Ponadto ogrodowe przyjęcia są dzięki gazowym wersjom znacznie mniej męczące dla gospodarza, który nie musi bez przerwy doglądać paleniska ani dorzucać brykietu, przykrywać go czy odkrywać, próbując wyregulować temperaturę.

Po czwarte: czyszczenie

Także czyszczenie gazowych grillów Broil King jest dziecinnie proste. Po zakończonym biesiadowaniu wystarczy urządzenie po prostu wyłączyć. Resztki jedzenia i tłuszczu można bezpiecznie i szybko wypalić dzięki specjalnej funkcji. Tradycyjny grill wymaga zagaszenia żaru i kontrolowania go aż do czasu całkowitego ostygnięcia. Następnie ruszt, a często i sam pojemnik na węgiel, trzeba dokładnie i długo szorować ręcznie.

Po piąte: zastosowanie

Tradycyjne grille nadają się do użytkowania na własnej działce, pod chmurką, tylko podczas sprzyjającej aury. W plenerze możesz korzystać z niego jedynie w ściśle wyznaczonych miejscach; poza nimi za jego rozpalenie grozi mandat.

Z kolei z grilla gazowego możesz korzystać zawsze, kiedy przyjdzie Ci na to ochota. Co więcej, nie musisz się ograniczać z jego umiejscowieniem jedynie do ogrodu. Podczas obróbki potraw nie wytwarza się dym, dlatego z powodzeniem możesz cieszyć się grillowaniem na balkonie czy na tarasie. Duże kółka pozwalają na przetransportowanie urządzenia w dowolne miejsce.

Grill Broil King – specyfikacja najpopularniejszych modeli

Warto z bliska przyjrzeć się grillom Broil King – specyfikacja nie tylko najpopularniejszych modeli robi ogromne wrażenie. Poza oczywistym, czyli ogromną powierzchnią do przygotowywania dań, naprawdę głębokim piekarnikiem z podwójnymi rusztami i rożnem, w grillach gazowych znajdziesz kilka wydzielonych stref ciepła.

Niektóre modele, jak gazowy grill Broil King Monarch 390, posiadają system PGT oraz wygodną w użyciu, boczną kuchenkę. W modelach pochodzących od tego producenta często spotyka się bardzo innowacyjne rozwiązania, jak system parowania Flav-R-Wave, dzięki któremu skapujący tłuszcz jest błyskawicznie odparowywany, a więc się nie spala. Co więcej, to najlepszy sposób na poprawienie aromatu potrawy. Za efekty przygotowania potraw odpowiadają 3 lub 4 palniki o łącznej mocy zależnej od konkretnego modelu, np. 15,84 kW czy 12,4 kW.

Producent dba, aby wszystkie oferowane przez niego grille gazowe były bezpieczne, funkcjonalne, maksymalnie praktyczne i designerskie. Patrząc na to przez pryzmat takich modeli, jakgrill gazowy Broil King Crown 410, można przyznać, że osiągnął zamierzony efekt.

Przegląd najciekawszych modeli od Broil King

Wśród najczęściej wybieranych propozycji można wymienić poręczny grill gazowy Broil King Porta Chef 320. Świetnie sprawdza się on zarówno w sezonie letnim, jak i poza nim, a to dzięki demontowanym nóżkom – można postawić go w ogrodzie, na balkonie lub na stole. Do dyspozycji są trzy palniki o mocy 5,28 kW każdy. Model wyposażony jest standardowo w system Flav-R-Wave, termometr Accu-temp Deluxe, żeliwne i chromowane ruszty czy bezpieczny zapłon elektryczny Sure-Lite.

Drugim chętnie kupowanym modelem jest Baron 320grill Broil King, którego specyfikacja została wzbogacona o trzy ruszta wykonane z żeliwa w technologii Flav-R-Cast, designersko podświetlane gałki czy aluminiową misę Therma Cast. W modelu umieszczone zostały również liniowe zawory przepływowe i sterownik Sensi-Touch 180 stopni, dzięki którym możliwe jest wybranie rodzaju obróbki cieplnej – pieczenia, smażenia lub wolnego gotowania.