Nowoczesne grille dają dość szerokie spektrum możliwości kulinarnych - od przyrządzania 

klasycznych mięs, przez ryby i owoce morze, na deserach kończąc. 

Ryba z grilla to doskonały pomysł. Jest smaczna i  zdrowa - a przyrządzona w ogrodzie -  oszczędzi wietrzenia intensywnego zapachu w całym mieszkaniu czy domu.

Wszystko, czego potrzebujesz, to odpowiednia ryba oraz kilka kluczowych akcesoriów, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjne smaki i tekstury. 

We wpisie podpowiadamy jak przygotować rybę oraz które akcesoria będą do tego celu najlepsze.

Wybór ryby na grilla - na co zwrócić uwagę?

Wybierając rybę, podobnie jak w przypadku mięs, należy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami.

  • Świeżość ryby

W idealnych warunkach najlepsza będzie ta dopiero co złowiona, ale oczywiście doskonale nada się ryba chłodzona. Trudności na grillu może natomiast nastręczyć ogólnodostępna ryba głęboko mrożona. Dlaczego? Ze względu na dużą wilgoć jest problematyczna do utrzymania w jednym kawałku - często rozpada się a mięso traci smak.

  • Gatunek ryby

Najlepiej sprawdzają się ryby o zwartym mięsie. Należą do nich na przykład tuńczyk, łosoś, makrela, pstrąg, dorsz, halibut czy dorada. Ryby o delikatnym mięsie, takie jak tilapia, mogą się łatwo rozpadać na grillu. Poza tym, tilapia - podobnie jak panga - nie należy do zbyt zdrowych ryb. Tilapia zawiera jedne z największych stężeń ołowiu, rtęci i kadmu. 

Jak przygotować rybę na grilla?

Przed grillowaniem ryby, upewnij się, że jest dobrze oczyszczona i osuszona. Możesz również naciąć skórę ryby, aby zapobiec jej zwijaniu się podczas grillowania.

Odrębną kwestią jest doprawianie. Mięso rybie jest delikatne w smaku i bardzo łatwo jest popsuć efekt nadmiarem przypraw lub zbyt intensywnymi mieszankami ziół i przypraw.

Choć przyprawianie w dużej mierze, zależy od indywidualnych preferencji, czasem warto postawić na minimalizm. Możesz użyć prostych i sprawdzonych składników, takich jak sól, pieprz i cytryna.

Inną opcją są nieco bardziej złożone marynaty zawierające różne zioła i przyprawy. Aby nie przedobrzyć, można przygotować prostą marynatę np. z  oliwy z oliwek, białego wina, soku z cytryny, czosnku i ulubionych ziół.Ważne, aby nie trzymać ryby w marynacie dłużej niż ok 30 min, ponieważ mięso może stracić swój smak.

Jeśli nie czujesz się na siłach tworzyć własnych kompozycji, możesz także skorzystać z gotowych mieszanek do doprawiania ryb. Doskonale sprawdzi się przyprawa smaki Morza Śródziemnego.

Jak grillować ryby?

Grilluj rybę na średnim ogniu, aby uniknąć przypalenia. Czas grillowania zależy od wielkości i grubości ryby, ale zwykle wynosi od 4 do 6 minut na stronę. Rybę można grillować bezpośrednio na ruszcie lub w specjalnej koszyku do grillowania ryb.

Po kilku razach na pewno nabędziesz większej wprawy w ocenie “gotowości”. Jako że weryfikacja temperatury ryby jest dość trudna, trzeba ją po prostu  obserwować. 

Akcesoria do grillowania ryb na grillu

Kosz do grillowania ryb na rożen

Kosz do grillowania ryb na rożno to alternatywa dla tradycyjnego grillowania ryb na ruszcie. Kosz jest specjalnie zaprojektowany, tak aby bezpiecznie utrzymać w środku ryby podczas grillowania. Ciesz się równomiernie grillowaną rybą z każdej strony, bez obaw o jej przypalenie lub upuszczenie przez ruszt.  Kosz do grillowania ryb na rożno to specjalistyczne narzędzie, które umożliwia łatwe pieczenie na rożnie szerokiej gamy potraw z grilla. Składa się z dwóch komór, które są spięte klamrą, co zapewnia bezpieczeństwo grillowanego jedzenia i uniemożliwia jego upadanie podczas ruchu obrotowego.

Kosz jest kompatybilny z większością szpikulców do rożna. Mocuje się go na rożen szybko i intuicyjnie,  z pomocą dwóch śrub blokujących. Kosz jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej  i  można go śmiało myć w zmywarce. Przed grillowaniem ryby w tym koszu, dobrze go posmarować lekko olejem, aby zapobiec przywieraniu. 

Kosz do warzyw i ryb 

Duży kosz to kolejny element, który powinien  znaleźć się w wyposażeniu każdego miłośnika grillowania. Jeśli planujesz większą ucztę, koniecznie wypróbuj kosz do warzyw i ryb duży.  Jest to bardzo praktyczne i uniwersalne akcesorium, które sprawdza się  do grillowania dużej ilości ryb oraz warzyw jednocześnie. Spore rozmiary oraz szczelna konstrukcja gwarantuje skuteczne zabezpieczenie produktów przed spadaniem oraz przywieraniem do rusztu. Kosz jest wykonany ze stali nierdzewnej i pasuje do grilli od 47 cm

Wskazówka: do kosza dodaj pokrojone warzywa, takie jak papryka, cebula lub cukinia, aby przyrządzić pyszne danie pełne smaku i koloru. Pamiętaj, aby regularnie mieszać warzywa i rybę w koszu, w celu równomiernego grillowania.

Kosz na ryby i warzywa Napoleon 

Kosz na ryby i warzywa Napoleon to solidny, elastyczny i  składany pojemnik  wykonany ze stali nierdzewnej. Jego wymiary to 40,1 x 26,2 x 8,6 cm, co zapewnia wystarczająco dużo miejsca na przygotowanie potraw dla całej rodziny. Kosz od Napoleona może służyć także do podgrzewania kanapek czy przygotowywania tostów z serem na grillu

Wykonany ze stali nierdzewnej, co wydłuża jego żywotność oraz ułatwia czyszczenie.

Z tymi akcesoriami, grillowanie ryb na świeżym powietrzu stanie się prawdziwą przyjemnością. Zapewnij sobie smaczne, soczyste i aromatyczne grillowane ryby za każdym razem, kiedy najdzie Cię na to ochota!