Grill gazowy Broil King Baron 490 to doskonały wybór dla osób, które  cenią sobie nie tylko wygodę i szybkość grillowania, ale także chcą uzyskać doskonałe smaki i aromaty swoich potraw. Baron to nie tylko grill - to mobilna strefa gastronomiczna, która pozwala przygotować szeroką gamę potraw, które zadowolą smakoszy o różnorodnych preferencjach, niezależnie od wieku!

Aby zoptymalizować wydajność grilla gazowego Broil King Baron 490, warto poznać kilka wskazówek i technik Ułatwią one  kontrolowanie temperatury oraz maksymalne wykorzystanie możliwości, jakie stwarza ten grill gazowy. 

Na początek kilka słów o potencjalne Barona.

Jakie potrawy można przyrządzić na grillu gazowym Broil King?

Baron 490 daje niemal nieograniczone możliwości. W ramach wyposażenia posiada m.in.:

  • 4 palniki główne, które umożliwiają grillowanie w różnych temperaturach, 
  • 4 dwustronne ruszty żeliwne, 
  • 4 aromatyzery  Flav-R-Wave™
  • palnik do rożna,
  • kuchenkę boczną,
  • aluminiową misę Therma Cast,
  • a także pokrywę z termometrem.

Te elementy oraz nowoczesne technologie wykorzystywane grillach Broil King pozwalają przygotować dania takie jak steki, kiełbaski, karkówkę, kurczaka z rożna,  grillowane warzywa, ryby i owoce morza, desery a także sosy, zupy czy ciepłe napoje.

Rozgrzewanie i przygotowanie grilla

Gdy już mamy zaplanowane menu, czas zabrać się za grillowanie. Pierwsze kilka minut to czas na odpowiednie przygotowanie grilla do działania. Grille Broil King mają potencjał na niespotykaną w większości grilli ogrodowych moc, wysokość temperatury i wydajność - dlatego warto dowiedzieć się jak korzystać z tego potencjału. 

Należy upewnić się, że wszystkie palniki są w pełni otwarte, a grill nagrzewa się na pełnej mocy przez kilka minut, tak aby osiągnął odpowiednio wysoką temperaturę. W grillu gazowym Baron 490  ciepło gromadzi się nie tylko w rusztach, ale także w dnie piekarnika czy pokrywie. Dobrze rozgrzane elementy grill zdecydowanie ułatwiają kontrolowanie temperatury na kolejnych etapach.Następnie, można przystąpić do regulowania płomienia i przygotowania stref grillowania.

W jakiej temperaturze grillować na grillu gazowym?

Na początek warto uzmysłowić sobie jak należy prawidłowo “odczytywać” temperaturę na termometrze w pokrywie. Wartość ta dotyczy temperatury powietrza w samym piekarniku. Temperatura rusztów będzie zawsze nieco wyższa od tej podanej na termometrze. Dlaczego? Ponieważ na grillu pieczenie odbywa się nie tylko w oparciu o konwekcję (czyli gorące powietrze),ale także przez przewodzenie ciepła przez ruszty. Dodatkowo, sytuację “podgrzewa” promieniowanie elektromagnetyczne.

Kontrola temperatury

Kontrolowanie temperatury na grillu gazowym Broil King Baron 490 jest kluczowe, aby uzyskać doskonałe rezultaty. Warto zacząć od zastosowania termometru, aby sprawdzić temperaturę powierzchni grilla. Następnie, można kontrolować temperaturę za pomocą regulatora płomienia lub regulatora temperatury wewnętrznej grilla. 

Jeśli chcemy zwiększyć temperaturę wystarczy miarowo zwiększać płomień. Jeśli natomiast chcemy obniżyć temperaturę możemy albo stopniowo zmniejszać płomień albo przełożyć danie na strefę grillowania z mniejszym płomieniem. 

Regulacja palników

Grill gazowy Broil King Baron 490 posiada regulowane palniki,  możemy zatem bardzo precyzyjnie dostosować ustawienie pokręteł do warunków niezbędnych do przyrządzenia konkretnych produktów. 

Jaki dostosować ustawienia w pozycji High,Medium, Low do poszczególnych dań?

  • pozycja pokręteł High  (położenie na  godzinę 9:00) 

 To maksymalna moc, dzięki której ruszty osiągną przy zamkniętej pokrywie temperaturę w przedziale około 370°C - 430°C  Sprawdzi się do szybkiego rozgrzewania urządzenia, grillowania w trudnych warunkach pogodowych (niska temperatura, wiatr), przepalania rusztów i oczyszczania aromatyzerów resztek jedzenia a także smażenia steków, pizzy lub grillowania z otwartą pokrywą

  • pozycja pokręteł Medium/High (godzina 7:00-8:00) 

Temperatura rusztów przy zamkniętej pokrywie to około 320°C. Takie ustawienie jest optymalne do  do rozgrzania grilla do przyrządzenia steków i grillowania steków rare/medium rare a także do grillowania z otwartą pokrywą.

  • pozycja pokręteł Medium (godzina 6:00)

 Temperatura rusztów przy zamkniętej pokrywie to około 230°C. Jest ona dość uniwersalna i “bezpieczna” - nadaje się do grillowania karkówki, warzyw, burgerów czy steków medium well done

  • pozycja pokręteł Medium/Low (godzina 4:00 - 5:00)

To ustawienie daje ok. 200°C  i sprawdzi się do grillowania drobiu, ryb i kiełbasy a także przy pieczeniu na rożnie.

  •  pozycja pokręteł Low (godzina 3:00)

Ta minimalna temperatura rusztów - w przedziale 155°C - 175°C nadaje się do wędzenia oraz powolnego grillowania delikatnych ryb i większych porcji mięsa.

Wykorzystanie różnych stref grillowania

Oprócz regulacji pokręteł, grill gazowy Broil King Baron 490 oferuje różne strefy grillowania. Umożliwiają one grillowanie kilku potraw o różnych potrzebach jednocześnie. 

  • Strefa wysokiej temperatury to obszar nad jednym lub dwoma palnikami ustawionymi na wysoką temperaturę. Pozwala na szybkie zrumienienie potraw, takich jak steki lub karkówka.
  • Strefa średniej temperatury jest zlokalizowana na ruszcie pomiędzy dwoma lub trzema palnikami, które są ustawione na średnią temperaturę. W tym miejscu możemy swobodnie grillować kurczaka, ryby i kiełbaski. 
  • Strefa niskiej temperatury znajduje się na krańcach rusztu, z  dala od palników. Jej zadaniem jest utrzymanie ciepła lub powolne pieczenie potraw.
  • Strefa grzałki bocznej to po prostu dodatkowy palnik, na którym możemy np.  podgrzać sos.

Przedłużenie czasu grillowania

W tej kwestii  mamy do dyspozycji strefę niskiej temperatury do wolnego grillowania czy podtrzymania ciepła. Jeśli przyrządzamy dania, które potrzebują dłuższej obróbki, możemy też zamknąć pokrywą grilla gazowego Broil King Baron 490. Powietrze krążące wewnątrz równomiernie ogrzewa potrawę, zapewniając jej doskonały smak i soczystość. To rozwiązanie jest idealne w sytuacji pogorszenia się warunków pogodowych.