Grillowanie to jedna z ulubionych aktywności Polaków. Wielu spośród naszych rodaków, gdyby tylko pogoda sprzyjała, spędzałaby czas przy ruszcie przez okrągły rok. Zanim jednak do grillowania przystąpimy, warto zastanowić się, jaki grill wybrać? Tak jak w każdej branży związanej z różnego typu sprzętem innowacje pojawiają się bardzo często, również miłośnicy grillowania z doświadczeniem podczas zakupu każdego kolejnego urządzenia podejmują decyzję opartą o całkiem nowe parametry. Czym zatem obecnie kierować się podczas zakupu grilla? Najlepiej zdać się na pomoc profesjonalistów w tym zakresie, którzy zawsze są na czasie, jeżeli chodzi zarówno o typy, jak i poszczególne parametry.

Co wpływa na wybór określonego typu grilla?

Oprócz tego, że na rynku pojawiają się grille coraz nowszej generacji i coraz bardziej zróżnicowane ze względu na sposób działania, jest wiele innych czynników, jeśli chodzi o grill, jaki kupić najlepiej dla siebie. Przede wszystkim znaczenie ma miejsce, w którym zamierzamy urządzać spotkania przy ruszcie.

Grillowanie od dawna bywało kwestią problematyczną o tyle, że dym oraz opary wydobywające się z grilla nie wszystkim przypadają do gustu. Niejednokrotnie sąsiedzi narzekają na grillujących tuż obok ich działki niemal co weekend. Na szczęście obecnie oprócz tradycyjnych grilli na węgiel drzewny lub brykiet dostępne są także grille gazowe czy elektryczne, gdzie gorący tłuszcz nie kapie na żarzący się węgiel drzewny, powodując wydzielania się nieprzyjemnych i niezdrowych dla człowieka substancji. Mimo to wciąż nie brakuje miłośników przygotowywania potraw grillowych w klasyczny sposób.

Grill grillowi nierówny

Oprócz kwestii paliwa oraz metody działania grille różnią się obecnie pomiędzy sobą także innymi aspektami. Chociaż od zawsze były różnych kształtów oraz gabarytów, to zazwyczaj posiadały niejako wspólne palenisko. Nowoczesne grille gazowe, np. marki WEBER czy BROIL KING, posiadają nierzadko wiele odseparowanych palników. Biorąc pod uwagę grille zasilane gazem – trzeba przygotować na nie nieco większą przestrzeń. Nie są to małe, turystyczne urządzenia, jednak znakomicie nadają się do przygotowywania dań dla wielu gości. Właśnie gazowe grille dobrze sprawdzają się w różnego typu lokalach gastronomicznych, które coraz częściej wzbogacają swoje menu o potrawy z grilla. Wykwintne dania prosto z rusztu pojawiają się nawet w kartach eleganckich lokali. Grillowanie nie wymaga m.in. dodatkowego używania dużych ilości tłuszczu, jak chociażby tradycyjne smażenie, dlatego pozwala przygotować lekkie i smaczne potrawy z warzyw czy mięs. Jeśli zatem zastanawiasz się, jaki grill kupić do restauracji, grille gazowe są chyba pierwsze, jakie warto wziąć pod uwagę. Solidne, stabilne grille na gaz to urządzenia ze stali nierdzewnej spełniające praktycznie wszystkie normy bezpieczeństwa oraz inne wymogi stawiane urządzeniom wykorzystywanym w branży gastronomicznej.

Jaki grill wybrać, kiedy miejsce na niego jest ograniczone?

Kiedy nie planujemy grillowania na dużą skalę, a przy tym mamy mało miejsca na naszego grilla i nie chcemy generować szkodliwych oparów, dobrym rozwiązaniem jest niewielki, ale bardzo funkcjonalny grill elektryczny. Jego niewątpliwym atutem jest przede wszystkim fakt, że możemy przygotowywać pyszne potrawy zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniu! Grillowanie w mieszkaniu w bloku? Oczywiście – z grillem elektrycznym! Zastanawiając się zatem, jaki grill wybrać na cały rok, sięgnij naturalnie po grill elektryczny. Takiego typu urządzenie wcale nie musi być droższe w eksploatacji niż inne rodzaje. Jest także znacznie bardziej przyjazny dla naszego zdrowia. Może posiadać, podobnie jak w przypadku grilli gazowych, rozbudowaną podstawę lub stanowić sprzęt stosunkowo niewielki, kompaktowy, bardziej wygodny do zabrania w podróż.

Grille tradycyjne

Grille na węgiel drzewny lub brykiet, choć owiane złą sławą wydobywających się z nich wyziewów nadal bywają niezastąpione. Zwłaszcza w okolicznościach, kiedy o zasilaniu za pomocą prądu lub gazu można jedynie pomarzyć. Ponadto właśnie taki typ urządzeń to często wygodne i lekkie grille turystyczne, używane sporadycznie podczas wyjazdów na łono natury. Takiego rodzaju tradycyjny grill jest zatem dobrym rozwiązaniem podczas spotkań w niewielkim gronie, najlepiej na niewielkiej przestrzeni, nawet wyznaczonej na terenach miejskich. Warto go kupić wówczas, kiedy nie chcemy przeznaczyć na niego zbyt dużych środków i wiemy, że potrawy tego typu będziemy spożywać sporadycznie. Tradycyjne grille są stosunkowo proste w obsłudze. Wciąż cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno ze względu na długą historię ich użytkowania, jak i zwykłe przywiązanie ich właścicieli, ale także – właśnie wśród grillujących jedynie od święta. Mamy nadzieję, że już wiesz, jaki grill kupić, by dopasować go do swoich potrzeb. Zachęcamy też do zapoznania się z innymi wpisami ułatwiającymi podjęcie decyzji zakupowej czy bezpośredniego przygotowywania dań. Dla każdego coś dobrego!