Standardowe sztućce wykorzystywane w kuchni, zdecydowanie nie nadają się do użytkowania podczas obsługi grilla. Dlaczego? Nie są one wykonane z odpowiednich materiałów, niekiedy bywają zbyt mało ostre i przede wszystkim za krótkie. Dlatego do letniego biesiadowania warto zakupić specjalne widelce do mięs, łopatki oraz oczywiście szczypce.

Szczypce - czym się pomiędzy sobą różnią i jakie najlepiej wybrać?

Pierwszym typem szczypiec na jakie można się zdecydować, są tzw. krokodylki. Wykonuje się je zazwyczaj ze stali nierdzewnej i służą one do obracania mniejszych kawałków mięs, warzyw czy też owoców - https://www.grillmajster.pl/Szczypce-kokodylki-Baron-p342. Strefa chwytania w tych szczypcach jest karbowana i spiczasta, dzięki czemu łatwiej się nimi chwyta. Rączka jest natomiast przystosowana do tego, aby wygodnie leżeć w dłoni. W górnej części takich akcesoriów znajduje się specjalny system blokujący, który umożliwia utrzymywanie ich w stanie zamkniętym. Przy okazji na tym mechanizmie można również zawieszać wygodnie szczypce przez oczko. Cała ich długość to natomiast 35 cm.

Aby ułatwić sobie coroczne grillowanie, dobrze jest zainwestować w pełen zestaw szczypiec, dostępny na stronie: https://www.grillmajster.pl/Zestaw-szczypiec-Baron-3-szt-p340. W zestawie znajdują się trzy jednakowe modele szczypiec, jednak oznaczone różnymi kolorami. Dzięki temu łatwo jest dopasować poszczególne kolory do rodzaju pożywienia, który będzie przy ich pomocy obracany. Jednymi można obracać mięso, innymi ryby, a jeszcze kolejnymi grillowane warzywa. Czerwone są standardowo dedykowane do mięs, niebieskie do ryb, natomiast zielone do warzyw. Podobnie jak i wyżej opisywany model, również posiadają one wygodny mechanizm blokujący.

Wartym uwagi modelem są również szczypce Imperial - https://www.grillmajster.pl/Szczypce-Imperial-p269. Są one wykonane ze stali nierdzewnej połączonej z tworzywem sztucznym. Dobrze wykończona główka ma świetną chwytność, dlatego z łatwością można przy ich pomocy obracać jedzenie. Ich wysokość to aż 47 cm, dlatego można z dużej odległości, bez ryzyka poparzenia się, kontrolować proces grillowania. Stal nierdzewna ma natomiast aż 1mm grubości, co zapewnia dużą stabilność takich akcesoriów i wygodne ich użytkowanie niezależnie od okoliczności.

Czy szczypce powinny być wykonane ze stali nierdzewnej?

Wszystkie opisane powyżej modele szczypiec, zostały wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Są one również wyrobami firmy BroilKing. Ich cena jest wyższa niż wielu innych produktów w tej kategorii, jednak jest to podyktowane kwestią użytych materiałów oraz ich jakości. Stal nierdzewna jest zdecydowanie najlepszym materiałem do kontaktu z żywnością, dużo lepiej sprawdzającym się niż tworzywa sztuczne. Ma ona również bardzo silne właściwości bakteriobójcze i hamuje rozwój różnego rodzaju drobnoustrojów. Stal nierdzewna jest także solidnym materiałem, wytrzymałym i odpornym na uszkodzenia. Bardzo łatwo jest utrzymać ją również w należytej czystości.

Dlaczego warto zainwestować w szczypce BroilKing?

Obecnie szczypce Broil King są zdecydowanie numerem jeden na rynku i cieszą się one zdecydowanie największą popularnością wśród klientów. Plasują się na pierwszym miejscu w wielu rankingach. Wykonują oni swoje szczypce ze stali nierdzewnej i można przy ich pomocy obsługiwać grille o dowolnym systemie działania. Mogą być zarówno urządzenia gazowe, jak i węglowe. Korpusy szczypiec są wykonywane z bakelitu, dzięki czemu rączka nie nagrzewa się i jest wygodna w użytkowaniu. Ostre łopatki sprawiają, że z łatwością można przy ich pomocy obracać różnej wielkości kawałki mięs, warzyw czy też ryb. Szczypce w każdym wypadku posiadają również blokadę rozwarcia. Na końcu posiadają również specjalny uchwyt, dzięki któremu można powiesić je na grillowej półce.

Szczypce to jedno z akcesoriów, które jest użytkowane bardzo często w okresie grillowym. Istotne jest zatem wybranie takiego sprzętu, który będzie trwały i solidny, a także niezwykle wygodny w obsłudze.