Grillowany karp na desce cedrowej

Jeśli lubisz delikatne mięso i chrupiącą skórkę, mamy dla Ciebie danie idealne. Smażony w całości jest również wspaniałą ozdobą każdego świątecznego stołu.

Który karp najlepiej nadaje się na grilla?
Najlepiej nadają się tutaj ryby do 2 kg. Kupując, zwróć uwagę na to, jak świeża jest ryba. Skrzela powinny być czerwone, oczy jasne, a skóra błyszcząca i gładka.

Składniki na karpia:
1 karp do 1,5 kg
2 cytryny
Sól i pieprz
½ paczki masła
Mała pęczek pietruszki
1 duża cebula

Na początek dokładnie umyj karpia. Rybę można grillować z głową lub bez. Jeśli chcesz grillować głowę ryby, najpierw usuń gałki oczne. Jeśli chcesz, możesz zastąpić oczy rodzynkami lub żurawiną. Skrop świeżo umytą rybę sokiem z cytryny i dobrze natrzyj solą. Po natarciu rybę wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Przed grillowaniem namocz deskę cedrową w wodzie na około 30 minut. Upewnij się, że deska równomiernie nasiąka wodą. Następnie wytrzyj deskę do sucha i posmaruj olejem stronę, po której trafi ryba.
Do karpia włożyć 2 plastry masła, pietruszkę i kilka plasterków cytryny. Skórkę z boku ryby lekko naciąć pod kątem i włożyć do każdej po pół plasterka cytryny. Połóż dwa grube plasterki cebuli na posmarowanej olejem stronie deski i połóż rybę na cebuli.
Nagrzej grill na wysokim poziomie, aż osiągnie ok. 280°C. Teraz wyłącz środkowe palniki i umieść rybę na grillu. Zmiękczyć masło na 2-3 łyżki bocznym palnikiem i polać rybę podczas grillowania.
Teraz grilluj rybę przez około 40 minut w średniej temperaturze około 180°C. Ostateczny czas grillowania w tym przypadku zależy od temperatury zewnętrznej. Jeśli na zewnątrz jest zimniej niż 5 stopni, zalecamy ponowne włączenie środkowych palników i ustawienie ich na najniższym poziomie. Po włączeniu upewnij się, że Twoja drewniana deska się nie zapali. Możesz temu zapobiec, regularnie spryskując deskę wodą. Aby upewnić się, że ryba jest gotowa, sprawdź temperaturę wewnętrzną termometrem elektronicznym. Temperatura ryby powinna wynosić około 60 °C.
Gdy karp jest gotowy, można go podać na desce lub wcześniej położyć na talerzu. Polecamy podawać z burakiem, który bardzo dobrze komponuje się z rybą pod względem smaku.