Wszyscy zaczynamy doceniać wagę zdrowego odżywiania, przywiązujemy większą wagę do technologicznej strony przygotowywania potraw. Chcemy, by było szybko, bardzo smacznie i zdrowo. Ze względu na ten fakt producenci grilla Broil King dołożyli starań, by stworzyć wyjątkową technologię, która wzniesie na wyżyny smak przygotowywanych na grillu potraw.

Zdrowie na talerzu

Potrawy przygotowywane na grillu uchodzą za zdrowe i dietetyczne. Dzieje się tak dlatego, że dania z grilla są znacznie chudsze niż te, z patelni. Podczas grillowania tłuszcz znajdujący się mięsie wytapia się, dzięki czemu można mówić o obniżeniu wartości kalorycznej posiłku. W przypadku dań przyrządzanych na klasycznej wersji grilla lekarze, dietetycy nie są zgodni co do przewagi niskiej kaloryczności posiłku nad szkodliwością oparów różnego rodzaju opałów, przez co danie, mimo iż dietetyczne, to nie do końca jest zdrowe. Przy grillach gazowych nie ma takiego problemu, dania, które zrobione są na grillu gazowym, posiadają wszystkie zalety wynikające ze zmniejszonej kaloryczności potrawy oraz pozbawione są ujemnych właściwości grilli opałowych.

Maksimum smaku dzięki odpowiedniej temperaturze

Żeby jeszcze podwyższyć jakość dań, które przyrządzone są na grillu, Broil King wprowadził technologię, która ma na celu maksymalizację smaku potraw oraz efektywności czasu i sposobu ich przyrządzania. Grill Broil King wyposażono w niezwykle trwałą pokrywę. Całość - pokrywa i piekarnik tworzą duet, który zapewnia optymalną temperaturę dla przygotowywanych w nim dań, co jest możliwe dzięki odpowiedniej izolacji cieplnej.

Odpowiedni ruszt sposobem na pyszne dania

Tak jak ogromne znaczenie podczas smażenia ma rodzaj patelni, z jakiej korzystamy, tak w grillowaniu niezwykle ważną rolę pełni ruszt. Akumulacja ciepła w powierzchni rusztów zapewnia przygotowanie wyjątkowych potraw – dzięki niej, mięso przygotowane z pomocą grilla Broil King jest soczyste i kruche. Unikalny wygląd rusztu pozwala na stworzenie na potrawach wyjątkowego wzoru, który spotkać można tylko na daniach z grilla.

Jedyny i niepowtarzalny smak potraw z grilla

Technologia, jaką zastosowano w grillach Broil King obejmuje także system Flav – R – Wave, czyli aromatyzery. System znajdujący się na dnie grilla, ma za zadanie wzmocnić aromat potraw. Soki, które wypływają z mięsa, czy warzyw przyrządzanych na grillu spływają prosto do systemu Flav – R- Wave, który pełni dwie funkcje, po pierwsze odparowanie tłuszczu, dzięki czemu potrawy mają charakterystyczny dla grilla smak. Dodatkowo system gwarantuje równomierną temperaturę we wnętrzu grilla oraz minimalizuje straty ciepła, jakie mają miejsce podczas otwierania pokrywy.

Dual tube palniki kluczem do sukcesu

System Dual Tube działa przez zastosowanie rury we wnętrzu. Dzięki niej następuje równomierne rozprowadzenie ciepła na całej długości palnika. Przez to w każdym miejscu wysokość płomienia jest taka sama. Pozwala to na szybsze uzyskanie pożądanej temperatury i idealne wypieczenie potraw, uzyskanie idealnego smaku i stopnia wypieczenia mięsa.

Współcześnie organizator imprezy nie spędza przy grillu niemal całego czasu jej trwania. Nowoczesne grille Broil King dzięki zastosowaniu technologii PGT pozwalają osiągnąć maksymalną wydajność, na którą składają się: piekarnik, ruszty, aromatyzery, palniki, zawory oraz pokrętła. Sprawia to, że przygotowanie potraw jest szybkie, a osiągnięte walory smakowe zaspokoją potrzeby nawet najbardziej wrażliwego podniebienia.