ROSTBEF PO WŁOSKU Z RUKOLĄ I PARMEZANEM






Składniki na 4 Osoby  
1 rostbef (700-900g, gr. ok. 2 cm)
  oliwa z oliwek
  gruba sól morska
  świeżo mielony pieprz czarny
75 ml octu balsamicznego
1/2 łyżeczka/i cukru
125 g rukoli
100 g parmezanu



PRZYRZĄDZANIE

Posmaruj stek oliwą po obu stronach i przypraw solą oraz pieprzem. Przed grillowaniem odstaw mięso na 15 do 30 minut w temperaturze pokojowej.

Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią (230 - 290 stopni Celsjusza).
Zagotuj ocet z cukrem mieszając je na małej patelni (w średniej temperaturze). Po około 6-8 minutach odstaw na bok i ostudź.

Wyszczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki do czyszczenia rusztu. Grilluj stek metodą bezpośrednią, przy zamkniętej pokrywie, aż do uzyskania odpowiedniego poziomu wypieczenia (rare, medium, well-done). Obróć raz lud dwa.
Jeśli podczas grillowania pojawią się płomienie, umieść mięso w obszarze grillowania pośredniego. Zdejmij stek z rusztu i odłóż go na 3-5 minut przed podaniem.

Przekrój stek wzdłuż, a następnie każdą z połówek pokrój na cienkie plasterki prostopadle do włókien, zachowując sos wyciekający z mięsa.

Ułóż plastry mięsa na talerzu, polej zachowanym sosem i posyp rukolą. Spryskaj rukolę oliwą oraz octem z cukrem zredukowanym wcześniej na patelni, przypraw solą oraz pieprzem.

Na koniec posyp całość parmezanem.

Smacznego!




Przepis pochodzi z http://www.weberstephen.pl