Gdy za oknem robi się coraz cieplej i aura sprzyja przebywaniu na świeżym powietrzu większość z nas zaczyna planować spotkania z rodziną i przyjaciółmi.  W takich okolicznościach przyrody grill  w ogrodzie i pyszne soczyste dania wydają się rozwiązaniem idealnym, które dopełni spotkania w doborowym towarzystwie. Jaki grill gazowy wybrać, by spełnił nasze oczekiwania względem bezpieczeństwa jak również smaku przygotowywanych potraw? Poniżej znajdziecie cenne wskazówki.

Zalety grilla gazowego

Myśląc o grillowaniu w ogrodzie warto w pierwszej kolejności rozważyć grill gazowy. Ten rodzaj cieszy się bardzo dużą popularnością - główne atuty, którymi przekonuje do siebie to między innymi krótki czas przyrządzania potraw, niski koszt użytkowania (wynikający z niskiego zużycia gazu podczas eksploatacji), łatwa kontrola temperatury a także wyjątkowa soczystość potraw.
Do tego - w porównaniu z węglowym odpowiednikiem - dochodzi oczywista prostota w przygotowaniu grilla do użycia, polegająca na przekręceniu kurka i naciśnięciu przycisku. W porównaniu z grillem węglowym, daje też więcej możliwości do przygotowywania różnego rodzaju potraw. 
Grille gazowe mają wiele cech wspólnych z grillami elektrycznymi - brak popiołu czy potrzeby posiadania rozpałki. W tym porównaniu przewagą grilla gazowego jest natomiast niższy koszt eksploatacji.

Jaki grill gazowy wybrać? 

Asortyment w tej kategorii jest naprawdę imponujący, dlatego warto zapoznać się z kluczowymi czynnikami, które mają wpływ na satysfakcję z użytkowania i pomogą wybrać model najlepiej dopasowany do Twoich potrzeb.  Zarówno grill gazowy Broil King jak i inne sprzęty tej klasy posiadają wiele atutów i dania na nich przyrządzane zachwycają podniebienia smakoszy, jednak kluczem jest wybranie modelu, który spełni Twoje oczekiwania.

Kupując grilla weź pod uwagę:
  • liczbę  osób, dla których serwujesz potrawy – od tego zależy jakiego wyposażenia potrzebujesz – ruszt/-y, piekarnik, rożen itp.,
  • ilość palników -  odpowiednia ilość zapewnia równomierne nagrzewanie (min. 3),
  • materiał, z którego wykonany jest grill –  najlepiej by był to solidny materiał odporny na działanie wysokich temperatur i uszkodzenia  mechaniczne oraz był łatwy w czyszczeniu (np. stal nierdzewna lub emaliowana),
  • wymiary piekarnika –  większa pojemność piekarnika decyduje o równomiernym rozprzestrzenianiu się ciepła a także umożliwia  przygotowanie potraw na rożnie,
  • rodzaj rusztu – jego waga oraz odległość między żeberkami – ma to wpływ na utrzymywanie temperatury,
  • dodatkowe obszary do przechowywania - mowa tu np. o pojemnej szafce, która zmieści butlę gazową a także potrzebne akcesoria,
  •  aromatyzery- te blaszki, zlokalizowane pomiędzy palnikami i rusztem, mają największy wpływ na smak i zapach potraw. Im więcej przestrzeni pokrywają tym smak jest bardziej wyrazisty a ciepło równomiernie rozprowadzane,
  • dodatkowe funkcje  - jest to bardzo rozległy temat. Tak naprawdę  zależy to tylko od ceny i wyobraźni producenta. Może to być na przykład system PTS umożliwiający równomierne nagrzewanie rusztu, system odprowadzania tłuszczu, wbudowany termometr, boczny palnik, pojemnik na wkładki z drewna, wieszaczki na akcesoria i dodatkowe składane półki czy nawet lampa. Wszystkie te dodatki, choć nie są niezbędne, znacząco wpływają na jakość grillowania.
Z tej perspektywy ucztę prawdziwego smakosza gwarantuje grill gazowy  Baron 490 Broil King. Jak mawiają tytuł zobowiązuje i tak też jest w przypadku tego modelu. Na pewno nie jest to zakup na jeden sezon – Baron 490  to  komfort użytkowania, jakość wykonania i nowoczesne technologie zapewniające wspaniałe walory smakowe potraw oraz gwarancję wieloletniej satysfakcji z użytkowania.

Grill gazowy Broil King  umożliwia grillowanie przez cały rok i  jest przystosowany do podłączenia do sieci gazociągowej, dlatego nie masz już problemu z wymianą butli.  Ze względu na swoje zaawansowane funkcje pozwala przygotować szereg potraw, od grillowanej karkówki, kiełbasy czy warzyw, przez pizzę po pyszną pieczeń i kurczaka z rożna. Menu jest ograniczone jedynie wyobraźnią kucharza. Technika dual-tube zastosowana w palnikach sprawia, że  uzyskujesz idealnie równomierną temperaturę na całym ruszcie a aromatyzery zapewniają unikalny smak potraw a także ułatwiają grillowanie z otwartą pokrywą. Wyposażony jest w najlepszej jakości dwustronny ruszt żeliwny,  górną półkę w grillu bazowym, rożen, kuchenkę boczną jak również dodatki tj. termometr czy składane półki boczne.

A to tylko część „smaczków” jakie dostarcza nam grill gazowy Broil King. Aby przekonać się jak może wyglądać idealne grillowanie sprawdź  grill gazowy  Baron 490 Broil King