Grill daje wiele możliwości przygotowywania potraw, jedną z nich jest pieczenie na rożnie. Rożno obrotowe to niewielki dodatek, który pozwala osiągnąć w prosty sposób niesamowite walory smakowe oraz wizualne grillowanej potrawy.  Rożen to doskonały wybór na przygotowanie soczystego mięsa. Doskonale sprawdza się on, kiedy chcemy zachować wszystkie aromaty i smaki mięsa, a co więcej, jest on uniwersalny. Mięso samo równomiernie opieka się, a gotowa potrawa jest wyjątkowo soczysta i zachwyca idealnie złocistą, chrupiącą skórką na zewnątrz! Co prawda, grillowanie na rożnie nie jest zbyt skomplikowane, warto jednak poznać kilka podstawowych porad zanim pierwszy raz użyjemy rożna w naszym grillu gazowym.

Jakie potrawy można grillować na rożnie i jak się za to zabrać? O tym poniżej.

Jak działa rożen grilla?

Mięso umieszczone na rożnie stale obraca się, dzięki czemu każdy fragment jest tak samo soczysty i równomiernie upieczony.  Zalety rożna można bardzo prosto zobrazować: położenie kurczaka w całości na ruszcie i grillowanie metodą pośrednią zapewni dobry smak. Różnica tkwi jednak w sokach. Siły grawitacji sprawiają, że przy leżącym mięsie tłuszcze i soki będą skumulowane w dolnej części mięsa. To natomiast grozi wysychaniem górnej części.Grillowanie na obrotowym rożnie zapewnia soczystość całego kurczaka. Z tego względu, rożno idealnie sprawdza się do pieczenia dużych kawałków mięsa. 

Z czego składa się rożen?

Podstawowym elementem jest szpikulec -  stalowy pręt o dużej wytrzymałości, który  w zależności od modelu grilla może mieć różną długość.

W zestawie dołączone są także widelce (kolce), które pozwalają podtrzymać mięso w stabilnej pozycji, chroniąc przed przesuwaniem. Można dopasowywać ich położenie i ilość w zależności od wielkości dania. W mniejszych modelach grillów zwykle wystarcza jedna para kolców, podczas gdy w większych można używać dwa komplety.

Całości dopełnia silnik oraz pierścień - to za ich sprawą szpikulec wraz z mięsem obraca się. W grillu gazowym Broil King silnik wprawia rożen w ruch na poziomie ok. 2 obrotów/minutę, co pozwala osiągnąć optymalne warunki opiekania. W zestawie są też uchwyty przeznaczone do zamocowania rożna do piekarnika grilla.

Broil King wyposażył zestaw rożna w specjalną wagę. Mięso często bywa nierówne, dlatego zastosowanie takiej wagi pozwala zapewnić płynny i równomierny obrót rożna.

Jak wygląda proces grillowania na rożnie?

Najbardziej popularną potrawą przygotowywaną na rożnie jest kurczak. To właśnie na jego przykładzie przekonajmy się, jak wygląda proces grillowania na rożnie!

Przygotowanie grilla gazowego do pieczenia na rożnie.

  1. Wyjmujemy ruszty oraz górną półkę.
  2. Umieśćmy aluminiową tackę lub brytfannę pod kurczakiem. Następnie, napełnijmy ją piwem, wodą z cebulą, sokiem lub winem. Dzięki temu, soki odparowujące z naczynia nadadzą charakterystycznego smaku naszemu kurczakowi.

Umieszczenie mięsa na pręcie

  1. Pierwszy szpikulec umieszczamy w takiej pozycji, aby po nadzianiu kurczaka znajdował się on pośrodku grilla. Szpikulce posiadają najczęściej 4 ostre zakończenia, dzięki którym nadzianie kurczaka nie powinno sprawić problemu.
  2. Umieszczamy mięso na szpikulcu - w taki sposób, aby było ono wyważone oraz nakładami drugi szpikulec.
  3. Luzujemy odważnik oraz układamy koniec pręta na blacie w kuchni. Ciężka strona kurczaka powinna wówczas opaść na dół.
  4. Zakręcamy odważnik po przeciwnej stronie - w ten sposób balansujemy wagę mięsa.
  5. Wkładamy pręt z mięsem do silnika umocowanego na grillu.
  6. Dokręcamy śrubkę w tulejce. Zapobiega to wypadnięciu pręta z silnika.
  7. Prawidłowo wyważone mięso obracać się będzie jednostajnie. Jeżeli natomiast jego masa będzie źle rozłożona, nie będzie ono upieczone równomiernie.

Pieczenie na rożnie.

Co ważne, nie musimy rozgrzewać grilla przed pieczeniem na rożnie.

  1. Po umieszczeniu mięsa odpalamy palnik rożna oraz ustawiamy pokrętło w pozycji wskazującej na największy płomień. Bezpośredni płomień oraz wysoka temperatura zamknie tłuszcze oraz soki wewnątrz kurczaka, a także przyrumieni skórkę. Drób pieczemy tak ok. 30 minut.
  2. Po tym czasie skręcamy pokrętło do połowy - wówczas następuje pieczenie kurczaka od wewnątrz. Zalecany czas grillowania kurczaka do około 20 minut na każde pół kg drobiu. Aby upewnić się, że danie jest gotowe, warto skorzystać z zestawu mini termometrów przeznaczonych do grillowania.

I to właściwie wszystkie niezbędne informacje - pozostaje tylko cierpliwie czekać, w czasie kiedy grill wykonuje za nas całą pracę.

Jakie potrawy można grillować na rożnie?

Choć pierwszym skojarzeniem większości z nas jest obracający się na rożnie kurczak, grillowanie na rożnie daje znacznie szersze możliwości kulinarne. Rożen doskonale nadaje się do grillowania większych kawałków mięs tj. wołowina, jagnięcina czy szynka. Coraz odważniej grill majstrowie sięgają też po bażanty i kaczki. Nie możemy zapomnieć o szaszłykach oraz daniach typowo wegetariańskich. Na rożnie goszczą np. owoce -  w tym obszarze bryluje grillowany ananas. Wyposażając się w dodatkowe akcesoria takie jak kosz na rożen Broil King, można poszerzyć zakres dań o owoce morza a nawet frytki.


Akcesoria do grillowania na rożnie

Oferta akcesoriów do grilla z roku na rok rośnie. Na uwagę zasługują  wspomniane wyżej wielofunkcyjne kosze do rożna. Kosz do rożna Broil King montuje się do pręta rożna. To bardzo ciekawy dodatek, który pozwala urozmaicić dania z grilla. Nadaje się zarówno do potraw mięsnych jak i warzywnych.  Zamykany kosz to miejsce, gdzie możemy umieścić mniejsze kawałki mięsa, ryby, owoce morza, warzywa lub frytki. Po zamknięciu kosze obracają i - podobnie jak mięso na rożnie - równomiernie opiekają się z każdej strony. Kosz zbudowany jest z dwóch części, a górną można w każdej chwili odłączyć. W takim wariancie zacznie pełnić on funkcję woka do grilla.

Pod koszem do rożna warto położyć brytfannę z marynatą lub preferowaną mieszanką ziół. Będą na nią skapywać tłuszcz i soki, które po odparowaniu do grillowanej potrawy, nadadzą jej niepowtarzalny aromat i smak.

Kosz na rożen Broil King  jest wykonany ze stali szlachetnej odpornej na działanie wysokich temperatur. Posiada otwory, które pozwalają na intuicyjne i szybkie zamontowanie szpikulca rożna.

Wymiary to: 40,6 x 15,2 x 15,2 cm.

Ułatwieniem w obsłudze kosza jest uchwyt wielofunkcyjny Broil King, który pozwala bezpiecznie zdjąć kosz z rożna (sprzedawany oddzielnie).


Zarówno kosz jak i zestaw do rożna oraz  brytfanna sprzedawane są jako osobne akcesoria.

Jakie są zalety grillowania na rożnie?

Oprócz możliwości wygodnego i szybkiego upieczenia mięsa dokładnie z każdej strony, funkcja grillowania na rożnie pozwala uzyskać chrupiącą, karmelizowaną skórki na zewnątrz oraz miękkie i chrupiące mięso wewnątrz. Tak przygotowane danie smakuje zupełnie, jakby przygotowywał je doświadczony szef kuchni. Rożen pozwala bowiem zachować doskonały aromat mięsa oraz nadaje mu dodatkowych walorów smakowych i zapachowych. Zaletą grillowania na rożnie na urządzeniach elektrycznych jest także możliwość przygotowania niemal każdego rodzaju dania: począwszy od mięsa, skończywszy na niewielkich krewetkach. A to wszystko bez konieczności ciągłego przewracania, kontrolowania oraz przywierania! Koniec zatem z nerwowym sprawdzaniem, czy przypadkiem nic się nie przypaliło. Budowa rożna sprawia, że z jego obsługą poradzi sobie naprawę każdy. 

Zaletami grillów gazowych są także niższe koszty eksploatacji, zdecydowanie wygodniejsza obsługa oraz brak dymu, a co za tym idzie - zdrowsze przygotowanie potraw.

Grille gazowe Broil King z zestawem do rożna

Niektóre grille posiadają w standardzie rożen. Te modele są wyposażone także w dodatkowy palnik z tyłu piekarnika, który daje efekt bocznego opiekania obracającej się potrawy. Grille gazowe Broil King standardowo wyposażone w rożen to:

  • Baron 490, 590,
  • Monarch 390,
  • Regal S 490, S 590,
  • Signet 390,
  • Imperial S 490, 590,  S690 i 690,
  • Imperial do zabudowy S 490, S 470, S 590, S 570, S 690.

Decydując się na zakup grilla gazowego Broil King z wbudowaną funkcją rożna, zyskujemy nie tylko możliwość opiekania przepysznych kurczaków, ale także dostajemy szansę na podgrzanie sosu oraz ugotowane zupy! Ugotowanie zupy na grillu? Tak, to możliwe! Wszystko dzięki kuchence bocznej. Większość grillów gazowy Broil King posiada bowiem wbudowaną kuchenkę. To, jakie funkcje dodatkowe mają poszczególne modele, łatwo sprawdzić po numerze produktu. Przykładowo grille, w których nazwie znajduje się końcówka _90 oznaczają zbudowaną funkcję kuchenki oraz rożna, a końcówka _40 oznacza wersję z kuchenką, jednak bez rożna. 

Jak używać rożen w grillu bez palnika rożna ?

Jeśli  jesteś już właścicielem grilla bez rożna nic straconego - do innych można dokupić zestaw do rożna jako osobne akcesorium. Grillowanie na rożnie jest jak najbardziej możliwe przy użyciu podstawowych palników grilla.

Najlepiej nie włączać środkowych palników grilla i właśnie w tym miejscu opiekać potrawę. Moc pozostałych uruchomionych palników zapewnia optymalną temperaturę, która odpowiednio opiecze obracającą się potrawę. Także w ty wariancie warto skorzystać z brytfanny, aby wzbogacić aromat grillowanych na ruszcie potraw.

Aby mieć pewność, że wybieramy najlepsze produkty premium warto postawić na renomowanych producentów takich jak Broil King. Stanowi to bowiem gwarancję najlepszego sprzętu, a także smaku przygotowywanych potraw!

Sprawdź:

Rożen elektryczny do grilli węglowych

Rożen elektryczny

Rożen elektryczny do grilli z serii Spirit