Rożen to doskonały wybór na przygotowanie soczystego mięsa z chrupiącą na zewnątrz skórką. Doskonale sprawdza się on, kiedy chcemy zachować wszystkie aromaty i smaki mięsa, a co więcej, jest on uniwersalny. Co prawda, grillowanie na rożnie nie jest zbyt skomplikowane, warto jednak poznać kilka podstawowych porad zanim pierwszy raz użyjemy rożna w naszym grillu gazowym.

Jak wygląda proces grillowania na rożnie?

Najbardziej popularną potrawą przygotowywaną na rożnie jest kurczak. To właśnie na jego przykładzie przekonajmy się, jak wygląda proces grillowania na rożnie!

  1. Przygotowanie grilla gazowego do pieczenia na rożnie.
  1. Wyjmujemy ruszty oraz górną półkę.
  2. Umieśćmy aluminiową tackę lub brytfannę pod kurczakiem. Następnie, napełnijmy ją piwem, wodą z cebulą, sokiem lub winem. Dzięki temu, soki odparowujące z naczynia nadadzą charakterystycznego smaku naszemu kurczakowi.
  1. Umieszczenie mięsa na pręcie
  1. Pierwszy szpikulec umieszczamy w takiej pozycji, aby po nadzianiu kurczaka znajdował się on pośrodku grilla. Szpikulce posiadają najczęściej 4 ostre zakończenia, dzięki którym nadzianie kurczaka nie powinno sprawić problemu.
  2. Umieszczamy mięso na szpikulcu - w taki sposób, aby było ono wyważone oraz nakładami drugi szpikulec.
  3. Luzujemy odważnik oraz układamy koniec pręta na blacie w kuchni. Ciężka strona kurczaka powinna wówczas opaść na dół.
  4. Zakręcamy odważnik po przeciwnej stronie - w ten sposób balansujemy wagę mięsa.
  5. Wkładamy pręt z mięsem do silnika umocowanego na grillu.
  6. Dokręcamy śrubkę w tulejce. Zapobiega to wypadnięciu pręta z silnika.
  7. Prawidłowo wyważone mięso obracać się będzie jednostajnie. Jeżeli natomiast jego masa będzie źle rozłożona, nie będzie ono upieczone równomiernie.
  1. Pieczenie na rożnie.

Co ważne, nie musimy rozgrzewać grilla przed pieczeniem na rożnie.

  1. Po umieszczeniu mięsa odpalamy palnik rożna oraz ustawiamy pokrętło w pozycji wskazującej na największy płomień. Bezpośredni płomień oraz wysoka temperatura zamknie tłuszcze oraz soki wewnątrz kurczaka, a także przyrumieni skórkę. Drób pieczemy tak ok. 30 minut.
  2. Po tym czasie skręcamy pokrętło do połowy - wówczas następuje pieczenie kurczaka od wewnątrz. Zalecany czas grillowania kurczaka do około 20 minut na każde pół kg drobiu. Aby upewnić się, że danie jest gotowe, warto skorzystać z zestawu mini termometrów przeznaczonych do grillowania.

Jakie są zalety grillowania na rożnie?

Oprócz możliwości wygodnego i szybkiego upieczenia mięsa dokładnie z każdej strony, funkcja grillowania na rożnie pozwala uzyskać chrupiącą, karmelizowaną skórki na zewnątrz oraz miękkie i chrupiące mięso wewnątrz. Tak przygotowane danie smakuje zupełnie, jakby przygotowywał je doświadczony szef kuchni. Rożen pozwala bowiem zachować doskonały aromat mięsa oraz nadaje mu dodatkowych walorów smakowych i zapachowych. Zaletą grillowania na rożnie na urządzeniach elektrycznych jest także możliwość przygotowania niemal każdego rodzaju dania: począwszy od mięsa, skończywszy na niewielkich krewetkach. A to wszystko bez konieczności ciągłego przewracania, kontrolowania oraz przywierania! Koniec zatem z nerwowym sprawdzaniem, czy przypadkiem nic się nie przypaliło. Budowa rożna sprawia, że z jego obsługą poradzi sobie naprawę każdy. 

Zaletami grillów gazowych są także niższe koszty eksploatacji, zdecydowanie wygodniejsza obsługa oraz brak dymu, a co za tym idzie - zdrowsze przygotowanie potraw.

Modele Broil King z rożnem

Decydując się na zakup grilla gazowego Broil King z wbudowaną funkcją rożna, zyskujemy nie tylko możliwość opiekania przepysznych kurczaków, ale także dostajemy szansę na podgrzanie sosu oraz ugotowane zupy! Ugotowanie zupy na grillu? Tak, to możliwe! Wszystko dzięki kuchence bocznej. Większość grillów gazowy Broil King posiada bowiem wbudowaną kuchenkę. To, jakie funkcje dodatkowe mają poszczególne modele, łatwo sprawdzić po numerze produktu. Przykładowo grille, w których nazwie znajduje się końcówka _90 oznaczają zbudowaną funkcję kuchenki oraz rożna, a końcówka _40 oznacza wersję z kuchenką, jednak bez rożna.

Aby mieć pewność, że wybieramy najlepsze produkty premium warto postawić na renomowanych producentów takich jak Broil King. Stanowi to bowiem gwarancję najlepszego sprzętu, a także smaku przygotowywanych potraw!