Każdy użytkownik grilla gazowego musi nie tylko doskonale go obsługiwać i przygotowywać aromatyczne jedzenie, ale również cyklicznie go konserwować. Czyszczenie takiego urządzenia sprzyja temu, aby służyło ono przez wiele lat i było w nienagannym stanie. W przypadku grilli gazowych cała procedura nie jest specjalnie skomplikowana, ale bez wątpienia wymaga dokładności oraz zaangażowania.

Jakie akcesoria wykorzystać do czyszczenia grilla gazowego?

Niezbędnych akcesoriów nie ma wiele, ale powinny być one dobrej jakości i dobrze spełniać swoje zadanie. Pierwszym z nich jest szczotka do czyszczenia rusztu. Powinna mieć ona włosie ze stali szlachetnej i kształt, który będzie pozwalał docierać nawet do najtrudniej dostępnych miejsc w obrębie rusztu. W swojej cyklicznej konserwacji warto wykorzystywać wysokiej jakości akcesoria do czyszczenia grilla Broil King - https://www.grillmajster.pl/Szeroka-szczotka-p274.

Niezbędna będzie również miska z letnią wodą i kilka ścierek, aby móc wszystkie elementy wycierać do sucha. Zamiast korzystać z typowo domowych środków czystości, warto bazować na specjalnych preparatach służących do konserwacji oraz czyszczenia grilla. Przy pomocy tego płynu: https://www.grillmajster.pl/Preparat-do-czyszczenia-grilla-p273, można usunąć resztki tłuszczu, przypalone kawałki jedzenia oraz różne inne zanieczyszczenia. Preparat służy do wszystkich zewnętrznych oraz wewnętrznych części grilla. Oczywiście sprawdzi się on niezależnie od sytuacji, ale takie czyszczenie z resztek, powinno się wykonywać po każdym użytkowaniu grilla. Wówczas pozostanie on przez dłuższy czas w nienagannym stanie.

Wiele zabrudzeń, które osadziły się na ruszcie, można usunąć przy pomocy wypalania. Na czym ono polega? Grill należy rozgrzać do jego maksymalnej temperatury przy zamkniętej pokrywie. Cały proces powinien trwać mniej więcej 20 minut, dopóki z wnętrza wciąż wydobywa się dym. Po wypalaniu i ostudzeniu się grilla, wszystko można opróżnić i przemyć pojemnik przy pomocy wody. Resztki z rusztu oraz innych części piekarnika, można zetrzeć przy pomocy szczotki opisanej powyżej.

Grill na okres zimowy powinno się również bardzo dobrze zakonserwować. Ruszt grilla można zabezpieczać przy użyciu oleju roślinnego, niezależnie od tego, z jakiego materiału został on wykonany. Jaki to ma wpływ na urządzenie? Przede wszystkim zabezpiecza je przed korozją. Poza tym kolejne grillowanie również będzie przyjemniejsze, ponieważ wytworzy się nieprzywierająca powłoka. Można skorzystać z oleju w sprayu lub nakładać go pędzlem z silikonowym włosiem. Taki zabieg w gruncie rzeczy powinno się wykonywać po każdym grillowaniu lub też w miarę możliwości jak najczęściej.

Jak pozbyć się rdzy z grilla?

Na większości grillów prędzej czy później pojawiają się jakieś oznaki rdzy. Co powinno się z nią zrobić? Najpierw oczyścić ruszt szczotką dedykowaną do rusztów, można skorzystać z tego modelu: https://www.grillmajster.pl/Szczotka-do-rusztow-Heavy-Duty-p215. Następnie znów trzeba grilla wypalić, a później zaczekać na jego wychłodzenie.

Później ruszt myje się wodą i płynem do naczyń. Po takim czyszczeniu nie powinno być już żadnych śladów rdzy. Wszystko oczywiście warto osuszyć ręcznikiem papierowym lub szmatką, a następnie zakonserwować przy pomocy warstwy oleju roślinnego. Dzięki olejowi jest mniejsze prawdopodobieństwo tego, że rdza znów się pojawi.

Oczywiście do czyszczenia grilla najlepiej jest rozłożyć go na elementy, wówczas łatwiej będzie dostać się do każdego zakamarka. Ważne jest również to aby oprócz rusztu, tacy czy też szyn amortyzujących, wyczyścić również elementy odprowadzające gaz.

Grill w okresie zimowym powinien być przechowywany w jakimś zadaszonym miejscu (podobnie zresztą jak przez cały rok). Może być to piwnica czy też garaż. Warto zainwestować również w pokrowce do grilla Broil King, które można zakupić pod linkiem: https://www.grillmajster.pl/Pokrowce-Broil-King-c28. Będą one stanowiły dodatkową ochronę i sprawią, że grill stojąc nie będzie się kurzył.