Rosnące temperatury za oknem  coraz bardziej zachęcają do odpoczynku na świeżym powietrzu. W sprzyjających warunkach większość z nas planuje weekendowe spotkania z rodziną czy znajomymi w przydomowym ogrodzie lub na działce. Jeśli nie mamy takiej możliwości, zawsze pozostaje alternatywa jaką jest wypad za miasto. Niezależnie na którą opcję padnie Twój wybór, kluczowym punktem tych planów jest oczywiście wspólne grillowanie. Każdy chętnie sięga po idealnie upieczoną kiełbasę,  chrupiącego kurczaka i rumianą karkówkę. Jak szybko rozpalić rozpalić grilla, by móc cieszyć się okolicznościami spotkań bez zbędnych utrudnień? Jak powinno wyglądać rozpalanie grilla,  które gwarantuje nam smaczne i możliwie zdrowe potrawy? O tym poniżej.

Jak dobrze rozpalić grilla?  

Odpowiednie przygotowanie to podstawa udanego grillowania. Zanim zabierzesz się za odpalanie grilla zapoznaj się z kilkoma ważnymi wskazówkami, które ułatwią Ci pracę i pozwolą czerpać więcej satysfakcji z perfekcyjnie przygotowanych dań. 

Oto one:

  • Grill, w tym ruszt, powinien być dokładnie wyczyszczony. Dobrą praktyką jest dbanie o urządzenie regularnie,  po każdym użyciu – wyczyszczenie oraz zakonserwowanie warstwą oleju ułatwia kolejne grillowanie, zmniejsza ryzyko przywierania potraw oraz wydłuża żywotność urządzenia.
  • Wybierz odpowiednie miejsce dla grilla. W zasięgu grilla nie powinny znajdować się żadne materiały łatwopalne. Ważne jest aby urządzenie stało stabilnie, dlatego postaw je równej powierzchni.
  •  Szukaj przestrzeni, która jest w osłonięta od wiatru. W trosce o komfort gości staraj się tak ustawić grilla, by grill nie leciał  ich stronę.

Przygotuj rzeczy niezbędne do rozpalenia tj. węgiel, brykiet czy podpałkę oraz akcesoria, których będziesz używać.  Jeśli chodzi o akcesoria do grillowania warto zaopatrzyć się w komin do grillowania. Bardzo usprawnia rozpalenie grilla, ponieważ zapewnia podpałce i węglowi optymalny dopływ powietrza. Miej obok również w butelkę z wodą na wypadek konieczności gaszenia większego ognia. 

Po zastosowaniu się do tych wskazówek możesz przejść do rozpalania.

Rozpalenie grilla  krok po kroku

  1. W palenisku ułóż w stożek węgiel drzewny, brykiet lub drewno – wybierz większe kawałki i nie zasypuj ich miałem zbierającym się na dnie torby. Dobrze jest się wyposażyć zarówno w węgiel jak i brykiet. Sposoby na rozpalenie grilla są różne i z czasem wypracujesz własne podejście. Na początek możesz ułożyć warstwę węgla, która szybko się rozpali, a potem dosypać brykiet. Warto wiedzieć, że:
  • brykiet rozpala się wolniej, ale za to trzyma dłużej temperaturę (wolniej się spala).  Zwykle potrzebuje ok. 45 minut, by osiągnąć optymalną dla grillowania temperaturę żaru. Wykorzystując komin do grillowania skracamy ten czas  do 15 minut.
  • węgiel drzewny – spala się szybciej i osiąga wyższą temperaturę niż brykiet. Grillując z węglem, już po 15 minutach możesz zacząć wkładać jedzenie na ruszt.
  • drewno – wykorzystujemy tylko gatunki owocowe, ponieważ zawarta w drzewach iglastych żywica pod wpływem temperatury może być toksyczna. Wybrane gatunki owocowe mogą nadać wspaniały aromat Twoim potrawom z grilla.
  1. Do rozpalenie grilla możesz użyć rozpałki dostępne w sklepach lub skorzystać z tego co akurat podsuwa Ci otoczenie – mogą to być suche listki, gałązki a nawet czysty, niezadrukowany papier. O ile w przypadku podpałki często dyskutowany jest jej skład, o tyle w drugim przypadku masz pewność, że są to w pełni naturalne produkty, które nie wydzielają toksycznych oparów. Możesz również użyć naturalnej rozpałki do grilla węglowego. Dokładny sposób użycia rozpałki znajdziesz na opakowaniu. Ogień rozpalaj zapalarką lub długą zapałką, tak aby uniknąć ryzyka poparzeń.
  2. Do rozpalenia węgla możesz użyć specjalnej dmuchawy. Jeśli jej nie posiadasz możesz pomachać gazetą lub użyć siły własnych płuc. 
  3. Gdy pojawi się ogień pozwól mu się wypalić. Gdy na węglu pojawi się charakterystyczny białawo-szarawy nalot, to znak że ma on odpowiednią temperaturę. Rozgarnij węgle  po całej powierzchni grilla, najlepiej specjalnymi szczypcami. 
  4.  Jeśli nie korzystasz z owocowych drzewek,  możesz dodać do węgla gałązkę jałowca lub innych ziół, dzięki którym potrawy zyskają ciekawy aromat.

Szukasz więcej porad na temat grillowania? A może zastanawiasz się nad kupnem nowego grilla węglowego? Na stronie grillmajster.pl znajdziesz wszystko czego potrzebujesz.  Wspólnie sprawimy, że grillowanie będzie przyjemne jak nigdy dotąd.