Przyprawy posiadają magiczną moc, pod warunkiem, że zostaną umiejętnie połączone i użyte w odpowiedniej ilości. Aby wydobyć i wzmocnić smak potraw, a nie zupełnie go zmienić, warto zapoznać się z podstawowymi informacjami  na temat ziół i przypraw. Sposób w jaki doprawisz produkty, w tym mięso przeznaczone do grillowania,  w dużej mierze warunkuje jego smak i aromat unoszący się z rusztu. Obok dobrej jakości grilla i świeżego, dobrego jakościowo produktu, to właśnie przyprawy są niezbędnym składnikiem  uczty dla podniebienia.

Czym różnią się zioła od przypraw?

Bardzo często zioła i przyprawy wrzucamy do jednego worka, ponieważ uważamy że to to samo. Warto pamiętać, że zioła to węższa grupa - świeże lub suszone liście np. bazylii, rozmarynu lub tymianku.

Przyprawa zwykle ma bardziej rozbudowany skład i wachlarz smaków. Często zawiera w sobie także zioła, jednak obok nich mogą pojawić się też korzenie, owoce, nasiona a nawet minerały.

Entuzjaści grillowania często sami łączą przyprawy i zioła, które uprawiają w ogrodzie czy na tarasie. Jeśli jednak brak ci czasu lub wyczucia, możesz skorzystać z gotowych mieszanek dedykowanych do dań grillowych różnego typu. Producenci wykonują za nas całą pracę, łącząc ze sobą najlepsze dla danego typu mięsa czy np. warzyw mieszanki.

Dobieramy przyprawy do grilla- od czego zacząć?

Niektórzy uważają, że doprawiać trzeba wszystko, inni wręcz przeciwnie - prezentują w tej materii bardzo powściągliwe podejście. Czy jest na to jedna uniwersalna zasada?

Prawdą jest, że  niektóre potrawy nie wymagają przyprawiania, ponieważ ich smak już sam w sobie jest bardzo  wyrazisty i  nie chcemy go zagłuszyć. Inne,  takie jak np. kurczak, są dosyć niepozorne w smaku i wtedy przyprawy są niezbędne.

Warto pamiętać, że ryby są jednym z tych rodzajów produktów, które nie wypadają wdzięcznie przy zbyt dużej ilości przypraw. W tym przypadku minimalizm - sól, czosnek i cytryna mogą dać dużo lepszy efekt.

W ramach doprawiania możesz obrać kilka kierunków, które zależą od Twojego podstawowego upodobania smakowego:

  •  jeśli uważasz, że  smaczna potrawa to ta płonąca - podstawową przyprawą w Twoim grillowym arsenale powinno być chili. Może to być również pieprz cayenne  czy kmin.
  • Jeżeli preferujesz ziołowe połączenia, na pewno warto mieć pod ręką oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn czy kolendrę. Tego typu zioła będą doskonale pasować nie tylko do mięs, ale także warzywnych szaszłyków.

W zależności od charakteru przyrządzanych dań, można pokusić się o orientalne akcenty lub pójść w śródziemnomorskie klimaty. Wówczas doznań kubkom smakowym zapewnią zapewni kurkuma, curry, szafran, trawa cytrynowa lub kardamon. Egzotyczna nuta to również połączenia cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej oraz kminu.

Czym doprawić grillowane potrawy?

Oczywiście najpopularniejszymi dodatkami są ketchup, musztarda oraz sosy  (czosnkowy, barbecue czy tatarski). Jest to poziom podstawowy jeśli chodzi o doprawienie  i warto pójść kilka kroków dalej:) Poza tym, dotyczy końcowej fazy podania potrawy. A czym przyprawić ją przed grillowaniem?

Wersja klasyczna i bezpieczna to pieprz i sól. Dla osób żądnych ciekawszych połączeń polecamy skorzystanie z mieszanek ziół i przypraw.  Możemy dobierać w smakach słodko-ostrych, ziołowo-cytrynowych oraz mieszanych.

Przyprawy do grilla – słodko-ostre

Słodko-ostrymi przyprawami najczęściej zawierają w składzie  czerwoną paprykę, kmin rzymski, pieprz cayenne, cukier oraz czosnek.

Dobrze komponują się z wszelkiego typu mięsami - zarówno kurczakiem, żeberkami jak i ze stawkiem na nawet jagnięciną. 

Przyprawy do grilla – ziołowo-cytrynowe

Ziołowo-cytrynowe przyprawy do grilla pasują bezprzecznie do ryb, ale zastosowanie może być szersze - drób i wieprzowina także wypadają dobrze w takim zestawieniu smakowym. 

Przyprawy do grilla – mieszane

Wśród przypraw do dań z grilla popularne są również mieszanki orientalne, w których skład wchodzi kmin rzymski, kolendra, kardamon, chilli.

Gotowe mieszanki przypraw do grilla

  •  Przyprawa do steków i kotletów
    Dla grillowych mięsożerców, którzy nie wyobrażają sobie biesiady bez karkówki czy steka to doskonała przyprawa bazowa. Mieszanka ziół, przypraw i soli morskiej zapewnia aromatyczną kombinację pasującą także do żeberek i kurczaka. 


  • Przyprawa do steków
    Teksańska przyprawa do steków pasuje wybornie ze stekami, drobiem oraz owocami morza. Nadaje słodko-ostrego smaku i zawiera w sobie sól, cukier, pieprz, czosnek, chilli, a także kolendrę, cebulę, paprykę, musztardę i kminek.



  • Przyprawa garam masala 

Jest to klasyka dla miłośników indyjskich nut smakowych. Jej bazę stanowi cynamon, kardamon, goździki uzupełniony o kmin rzymski, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Nadaje potrawom wyrazistego smaku i pikantności. Przyprawa garam masala będzie idealnie komponować się ze stekiem, karkówką i kiełbaskami, ale także z warzywami tj. papryka, cukinia, bakłażan czy cebula. Garam masala można używać zarówno w fazie tworzenia marynaty, ale można również doprawiać nią dania bezpośrednio na grillu. 

  • Przyprawa peri peri

Ta portugalska przyprawa także dodaje pikanterii daniom z grilla. Jej składniki, oprócz soli  i cukru, to czosnek, chilli, papryka, pieprz oraz musztarda i sok z cytryny. Sprawdzi się wyśmienicie w zestawieniu z wątróbką drobiową oraz skorupiakami wszelkiej maści - krewetki, raki, małże itp. Portugalska przyprawa peri peri pasuje nie tylko do kuchni śródziemnomorskiej - po  drodze jej także z kurczakiem!

  • Przyprawa grecka

Grecka przyprawa cytryna i zioła to wprost idealne połączenie z jagnięciną, kurczakiem ale także… z ziemniakami! Zawdzięcza to połączeniu pikantnej cytryny,  czosnku oraz sródziemnomorskich drewnch ziół. Można nią zarówno nacierać mięso jak i posypywać. 

Kiedy przyprawiać dania na grilla?

W zależności od eksperta, zalecenia mogą się różnić. Znaczna (w naszej opinii większa) część szefów kuchni zaleca marynowanie mięs - suchymi lub mokrymi marynatami- minimum kilka godzin przed grillowaniem. Są też opinie eksperckie, że niektóre mięsa można doprawiać na grillu a nawet chwilę po zdjęciu z niego -  gdy mięso “odpocznie”. Tu zazwyczaj toczy się debata odnośnie solenia steków – więcej o doprawianiu wołowiny przeczytasz we wpisie o technikach grillowania wołowiny.

Warzywa są mniej wymagające i można je doprawić zarówno przed jak i w trakcie grillowania.