Wędzenie mięsa na grillu to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej wyrafinowanych metod przygotowywania potraw. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnego sprzętu a jedynie trochę wiedzy, cierpliwości i kilka przydatnych akcesoriów. Podczas wędzenia na grillu, naturalnie powstający dym nadaje mięsu intensywny smak, który jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Dlatego warto poznać proces wędzenia na grillu i zapamiętać kilka ważnych wskazówek, aby uzyskać najlepsze efekty.

Wędzenie na grillu

Aby rozpocząć swoją przygodę z wędzeniem potrzebny jest  grill wyposażony w pokrywę z wentylacją oraz drewienka do wędzenia. Mówiąc najogólniej, cały proces polega na tym, aby wcześniej namoczone drewienka  włożyć do pojemnika na drewienka do grillowania lub pomiędzy węgiel drzewny/brykiet. W odpowiednim momencie , gdy dym zacznie się wydobywać, trzeba położyć potrawę na grillu, zamknąć pokrywę…. i trochę poczekać.

Wędzenie na grillu węglowym

Aby uwędzić danie  na grillu, musimy użyć specjalnych kawałków drewna, które wybieramy w zależności od rodzaju potrawy (rodzaje opisane dalej w artykule). Wskazane jest namoczenie drewienek w wodzie przez około 40-60 minut, aby drewno nie spaliło się zbyt szybko lecz powoli się tliło, co wydłuży proces wędzenia. Po namoczeniu, umieszczamy drewno pośród rozżarzonego brykietu lub w koszach char-basket (jeśli grill posiada taką opcję). Pamiętaj aby opróżnić dolną misę grilla z popiołu - zapewnia to swobodny przepływ powietrza. 

Jeśli planujemy uwędzić większe kawałki mięsa, takie jak mostek wołowy, powinniśmy ułożyć węgiel tylko po jednej stronie rusztu, pozostawiając resztę wolną dla przepływu powietrza. W przypadku wędzenia dłużej niż 30 minut, możemy w połowie rusztu ustawić tackę aluminiową z wodą, która będzie parowywać i zapewnić odpowiednie nawilżenie dla dania. 

Praktycznie wszystkie grille węglowe nadają się do wędzenia. Przykładem bardzo komfortowego grilla węglowego do wędzenia jest Weber Master-Touch GBS.  Dzięki udoskonalonej wentylacji misy możesz grillować i wędzić w jednym grillu. Dodatkowo, jest wyposażony jest w dwa kosze na węgiel Char Basket

Wędzenie na grillu gazowym

Wędzenie i dym może kojarzyć się bardziej z grillami węglowymi, ale nic bardziej mylnego. 

Marka Weber dostarcza także akcesoria, które pozwalają na  komfortowe wędzenie na grillu gazowym. Mowa tu między innymi o stalowym pojemniku na wiórki wędzarnicze. Wystarczy włożyć do niego drewienka i położyć pojemnik na grill gazowy. Niektóre modele, np. ….mają przewidziane miejsce na taki pojemnik i tam właśnie umieszczamy go na ruszcie.

Wędzenie na grillu na pellet

Grille na pellet idealnie nadają się do wędzenia potraw - można na nich uzyskać wyjątkowo delikatny, niepowtarzalny smak wędzenia. Dania grillowane na pellecie wyróżniają się niemal aptekarsko równomiernym rozprowadzaniem się smaku na wędzonych potrawach.

Wędzenie odbywa się w temperaturze poniżej 135°C przez stosunkowo długi czas - 4 godziny i dłużej. Sam proces jest bardzo prosty - wystarczy wsypać wybrany pellet do pojemnika, na panelu sterowania wybrać temperaturę wędzenia a utrzymanie temperatury będzie kontrolował specjalny sterownik. Broil King Crown Pellet 500 to doskonały przykład kompaktowego grilla, który jest istną kulinarną machiną i idealnie sprawdzi się do wędzenia mięs i innych produktów.

Jaki pellet do wędzenia na grillu?

Pellet Broil King nasyca wolno przygotowywane mięso i inne dodatki dymnym aromatem i zapewnia doskonałe rezultaty. Możesz wybierać spośród różnych mieszanek do wędzenia - pellety drzewne Broil King Griller’s Select powstają z mieszanki drewna klonowego, dębowego i wiśniowego a mieszanka Smoke Master’s to mieszanka drewna klonowego, orzechowego i wiśniowego. Warto skusić się także na pellet z orzechowca amerykańskiego zapewniający bardzo pełny, mocny smak dymu oraz spróbować pellet do wędzenia z jadłoszynu, dający dymny, ostry, lekko “bekonowy” smak.

Wędzarnia w ogrodzie

Dla prawdziwych miłośników wędzenia polecić możemy…wędzarnię. Oczywiście tradycyjna wędzarnia jest pokaźnych rozmiarów i wymaga odpowiednich warunków, ale sprawa jest znacznie prostsza gdy mówimy o wędzarni Weber Smokey Mountain Cooker.

To połączenie niewielkich gabarytów i dużych możliwości. Precyzyjny termometr, duży otwór do dawkowania zrębów i drewna oraz specjalny pojemnik na brykiet to dopiero początek. Wędzarnia jest wyposażona w 3 niezależnie regulowane otwory wentylacyjne oraz dwa poziomy palenia i grillowania.

Co można wędzić na grillu?

Piękno tego procesu polega na tym, że wędzić na grillu można niemal wszystkie produkty: Różne rodzaje mięs - drób, wołowinę, wieprzowinę - ale także ryby i skorupiaki, a nawet sery i owoce. Ryby i mięso z kurczaka jest gotowe po około godzinie wędzenia (trzeba oczywiście wziąć pod uwagę jeszcze wielkość porcji), natomiast wołowina i wieprzowina potrzebują co najmniej kilku godzin.

Jakie drewienka do wędzenia?

Wybór drewna jest kluczowy dla procesu wędzenia jak i finalnego aromatu i smaku  produktu wędzonego na grillu. Wbrew pozorom, istnieje wiele rodzajów drewna, które należy dobierać nie tylko ze względu na własne preferencje smakowe, ale także mając na uwadze rodzaj mięsa, który planujemy uwędzić na grillu.
Wędzenie może bazować np. na drewnie liściastym (np. olcha, wiśnia, klon lub dąb) lub opierać się o dodanie do brykietów specjalnych dodatków. Ważne, aby zachować umiar - im więcej drewienek dodamy, tym bardziej intensywny aromat zyskamy.

Dodatkowo, warto zadbać o:

  • wysoką jakość drewna (bez  zanieczyszczeń i szkodliwych substancji), odpowiednią wielkość,
  • wielkość kawałków drewna (średni rozmiar - za małe kawałki zbyt szybko się spalą, a za duże będą potrzebowały więcej czasu, aby osiągnąć odpowiednią temperaturę wędzenia),
  • wilgotność drewna - a dokładniej suchość, ponieważ drzewo lekko zawilgocone będzie dawać więcej pary wodnej niż dymu, co wpłynie negatywnie na smak potrawy. Najlepiej wybierać drewno, które było suszone przez min. rok.

Doskonałej jakości drewno do wędzenia Weber spełnia wszystkie wymogi. Które zatem wybrać? Podpowiadamy.

Rodzaje drewna do wędzenia na grillu 

  • Intensywność i smak: delikatny aromat, owocowy i słodki
  • Polecane do łososia, jesiotra i innych ryb, kurczaka  oraz wieprzowiny
  • w zależności od potrzeb, możesz wybrać także jabłoń duże kawałki drewna do wędzenia. To opcja dla osób, które planują długie i równomierne wędzenia, bez konieczności częstego dokładania drewna.
  • Intensywność i smak: charakterystyczny aromat, nadaje  delikatny, słodkawy smak
  • Polecany do wędzenia na zimno szynek, kiełbas i serów 
  • Intensywność i smak: średni, niemal słodki aromat
  • Polecane do ryb oraz wieprzowiny, wołowiny i baraniny a także warzyw tj. cukinia, bakłażan, szparagi.
  • Intensywność i smak: intensywny aromat, 
  • Polecane do wieprzowiny, wołowiny i warzyw, 
  • Duże kawałki spalają się wolniej, idealne do wędzenia w wędzarni lub na grillu na węgiel drzewny.
  • Intensywność i smak: słodki aromat, średnia intensywność wędzenia, 
  • Polecane do kotletów, szarpanej wieprzowiny i żeberek,
  • mieszanka zrębków drewna liściastego i owocowego.

Akcesoria do wędzenia - co może się przydać?

Tak jak wcześniej wspominaliśmy, na pewno warto zaopatrzyć się drewienka do wędzenia lub pallet. Konkretny wybór zależy już od indywidualnych preferencji oraz rodzaju grillowanych potraw.

Dobrym wyborem będzie uniwersalne pudełko do wędzenia. Pasuje do każdego grilla - wystarczy je umieścić na ruszcie do grillowania. Wykonane ze stali nierdzewnej posłuży przez wiele sezonów, zmieniając Twój grill w wędzarnię.

Przydatne mogą się okazać akcesoria takie jak deseczki do wędzenia czy papier cedrowy, które od drewienek różnią się tym, iż mięso kładzie się bezpośrednio na nie.

Ciekawym akcesorium jest też generator dymu wędzarniczego do wędzenia na zimno. Pasuje do każdego typu grilla (węglowego, gazowego). Napełniony pyłem wędzarniczym generator kładziemy na ruszt i …czekamy. Idealnie sprawdza się do wędzenia na zimno ryb, serów, mięs. Wytwarza dym nawet do 10 godzin.

Oprócz tego, standardowo  przydadzą się ponadczasowe akcesoria do rozpalania grilla węglowego, takie jak brykiet, komin do rozpalania grilla czy zapalniczka.

Wędzenie nie jest skomplikowane, a wnosi zupełnie nowy doznania smakowe. Po wyposażeniu się w kilka dodatków, każdy grillmajster może rozpocząć swoją przygodę z wędzeniem.  Po akcesoria do wędzenia na grillu zapraszamy tutaj.